Les partides en habitatge, la carpeta calenta de la negociació dels pressupostos entre Govern i comuns

Els de Jéssica Albiach asseguren que "estan molt lluny" d'un acord amb l'executiu sobre aquesta matèria

La portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu.
La portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu. | EP
25 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:28h
El Govern i En Comú Podem continuen endavant amb la negociació dels pressupostos amb cada vegada més concreció. Partit i executiu s'han reunit aquest migdia per obrir la carpeta de les polítiques d'habitatge, una de les qüestions calentes del diàleg. Aquesta ha estat la segona reunió sectorial, ja que dimecres les dues parts van començar a parlar d'energia. Els representants dels comuns, aquest divendres, s'han reunit al Parlament amb la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, i el secretari general del Departament d'Economia, Josep Maria Vilarrúbia. També hi han assistit representants del Departament de Territori, que té les competències en habitatge.

Els de Jéssica Albiach han traslladat a l'executiu d'Aragonès la "manca d'ambició del Govern" en aquesta matèria i els han demanat que aterrin "propostes i números concrets" per aquesta carpeta. "Encara som lluny d'un acord en aquesta temàtica, que és un dels dèficits principals que té avui el Govern", ha valorat En Comú Podem en un comunicat després de la trobada. A més, el partit ha destacat que el to de la reunió ha estat "constructiu" però "poc propositiu". "Constatem que hi ha molta feina a fer per construir un acord", afegeixen els d'Albiach.

Tot i que les converses amb els comuns són les més avançades, aquest dijous Albiach ja va advertir en una entrevista a La Xarxa que a hores d'ara no és optimista i que estan "molt lluny". La setmana passada els comuns van fer públic un document amb les seves propostes, entre elles, algunes relacionades amb habitatge, com una modificació de l'impost als habitatges buits, doblar el pressupost en aquest àmbit fins a arribar als 1.500 milions d'euros i ampliar el parc d'habitatge de lloguer assequible en un mínim de 5.000 habitatges.

Segons el Govern, a hores d'ara no hi ha a l'agenda reunions fixades amb PSC i Junts per negociar els pressupostos de la Generalitat de l'any que ve. La voluntat de l'executiu és portar els comptes al Parlament abans d'acabar l'any i tenint ja els suports garantits perquè puguin aprovar-se a la cambra catalana. El Govern no en tindria prou amb el suport dels comuns i necessitaria un acord, com a mínim, amb PSC o Junts.