Verge: «Les violències masclistes són el principal problema social i polític que té el país»

El Govern, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació commemoren el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones en un acte conjunt a la plaça Sant Jaume

Representants institucionals a l'acte del 25-N 2022.
Representants institucionals a l'acte del 25-N 2022. | ACN
NacióDigital
25 de novembre del 2022
Actualitzat a les 12:47h
La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació han celebrat un acte conjunt per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. L'actriu Maria Molins ha llegit un manifest en què ha reivindicat que "s'ha d'assenyalar l'agressor com a únic responsable" i ha recordat les 10 dones assassinades a Catalunya des del gener. Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha afirmat que les dones estan "fartes de patir violències masclistes" i ha advertit que ara toca als homes "aprendre a identificar i rebutjar les violències" que ells o el seu entorn comet. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també hi han participat.

L’acte s’ha fet a la plaça Sant Jaume de Barcelona i ha inclòs un minut de silenci en senyal de dol per les assassinades per violència masclista. No s'han sumat a la iniciativa ni la CUP ni Vox. Els anticapitalistes defensen que "prioritzen" les convocatòries que han organitzat per reivindicar la jornada i han recordat que ja van assistir a l'acte institucional del Parlament de dimecres. A banda del record a les dones que ja no hi són, també s'ha llegit un manifest per condemnar els feminicidis i un poema a càrrec de la poetessa Isa Garcia Caparrós.

Igualtat demana als homes que "facin camí"

Tània Verge ha remarcat que no és el destí de les dones “patir violències masclistes" ni tampoc que se les “eduqui en la por”.  En aquest sentit, ha assegurat que els moviments feministes i les institucions fa temps que treballen per erradicar-les, però ha advertit que ha arribat el moment que els homes “facin aquest mateix camí”. Així, ha remarcat la importància que tota la societat “treballi conjuntament per erradicar les violències masclistes” i ha reivindicat el paper de la conselleria en l’escenari actual: “Mentre hi hagi una sola dona que pateixi violència masclista, el departament d’Igualtat i Feminismes és imprescindible”, ha apuntat. Verge ha afegit que el Govern no deixarà “cap dona sola” i que continuarà treballant per “garantir els seus drets arreu del país, visqui on visqui”. A preguntes dels periodistes la consellera ha afirmat que les violències masclistes són el principal problema social i polític que té el país.

Per la seva banda, la quarta tinenta d’alcalde de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez Castaño, ha explicat que aquest 25-N “és un dia per demanar un dret que les dones encara no tenen garantit i que és el dret a viure lliures de violències”. Tanmateix, ha fet valdre la feina conjunta de les institucions per acabar amb aquesta xacra social i s’ha compromès a continuar endavant per ajudar totes les víctimes de violències masclistes. “Només entre tots i totes aconseguirem erradicar-les”, ha sentenciat. 

L'"assetjament" a Montero, símbol dels atacs que pateixen les dones amb poder

La consellera Verge també ha aprofitat per rebutjar “l’assetjament continuat” que des del seu punt de vista està patint la ministra Irene Montero. Ha lamentat que la violència masclista s’expressi en tots els àmbits de la vida i ha criticat “la violència políticaque pateixen les dones que ocupen càrrecs de poder. “Aquestes actituds volen donar un missatge al conjunt de dones que no són benvingudes a participar en el debat públic”, ha valorat Verge, que ha considerat que aquest atac cap a la ministra no només l’afecta a ella, sinó que perjudica totes les dones que defensen polítiques feministes desacomplexades i qüestionen l’statu quo actual”.

Crida a revisar la tradició de les pubilles i els hereus

La consellera també s’ha referit a la polèmica que ha sorgit al voltant de les figures de les pubilles i els hereus després que, en una entrevista a Catalunya Ràdio la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, demanés als consistoris que promouen aquesta tradició que revisin com es fa la tria de pubilles i hereus i, en especial, el paper que se'ls dona. La consellera Verge ha assegurat que “totes les tradicions poden ser revisables i discutides” perquè neixen en un moment determinat i la societat canvia. “És normal que es plantegin certes qüestions en ple segle XXI que no havien sorgit abans, agafem-ho amb normalitat, que se n’ha de poder parlar de tot allò que potser si cal revisar”.

Colau demana "unitat" al feminisme

Per la seva banda, Ada Colau ha fet una crida a la unitat del feminisme en un missatge difós a les seves xarxes socials en què ha reconegut que en els darrers temps s'han assolit avenços en lleis i en les polítiques contra el masclisme i ha destacat la importància de les mobilitzacions del moviment per aconseguir-ho.

 

L'alcaldessa ha afirmat que el feminisme és "plural" i que aquesta és una de les seves virtuts. Per això, ha afirmat que tots els debats interns són "benvinguts", però ha fet una crida a estar "unides" i avançar "juntes" cap enfora. "Davant la violència masclista, estiguem juntes i unides per avançar", ha declarat. A banda d'això, també ha valorat que, segurament, els discursos d'odi de l'extrema dreta són una reacció d'aquelles persones que "no volen perdre privilegis" i volen a les feministes "dividides i a casa", cosa que "no hem de permetre", ha conclòs.