Les negociacions pels pressupostos entre el Govern i el PSC, encallades per la falta de concrecions

Els socialistes exigeixen a Aragonès nous documents mentre que l'executiu reclama tenir les propostes d'Illa per abordar el seu encaix al projecte dels comptes

Pere Aragonès i Salvador Illa en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Salvador Illa en una imatge d'arxiu. | ACN
23 de novembre del 2022
Actualitzat a les 19:26h
Les trobades entre el PSC i el Govern d'ERC pels pressupostos no avancen a la velocitat que voldrien els líders de l'oposició. Ja fa dies que els de Salvador Illa reclamen a l'executiu concrecions sobre els comptes per poder començar una negociació de fons. Ho diuen gairebé des de l'inici de les trobades i ho han traslladat també els negociadors del PSC al Govern en la reunió que han tingut la tarda d'aquest dimecres al Parlament, on els socialistes han insistit una vegada més que sense un "marc mínim de referència" és impossible que els passin propostes per aquests comptes. 

L'intercanvi tampoc no ha estat amable aquest matí entre Pere Aragonès i Illa, durant la sessió de control al president en el marc del ple del Parlament. El líder del PSC, li ha retret que encara no hagin rebut la documentació necessària per negociar els comptes de l'any vinent. "Estic disposat a negociar els pressupostos, no a falcar cap Govern. Cal treballar amb discreció i un mínim clima de confiança", ha ressaltat Illa. Aragonès ha indicat que està disposat a compartir tota la informació per tenir un "pressupost de país". 

Segons fonts del PSC, aquest dimecres l'executiu els ha traslladat un document amb les prioritats del Govern, però els socialistes insisteixen que necessiten altres informacions per poder plantejar "qualitativament i quantitativament" les propostes. En la reunió, també han manifestat la seva molèstia per no tenir el detall de la llei d'acompanyament, que Aragonès si ha traslladat al Consell de Treball, Econòmic i Social perquè és un tràmit preceptiu, segons ha dit el mateix president en seu parlamentària. 

Ara, doncs, els socialistes estan a l'espera de rebre la documentació per poder fer una nova trobada. Si no hi ha un moviment per part de l'executiu, els d'Illa no creuen estar disposats a tornar-se a reunir perquè dubten sobre la utilitat d'aquestes trobades. Va ser divendres passat quan la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, va manifestar el malestar per la falta de concrecions amb una carta dirigida a la consellera d'Economia, Natàlia Mas, exigint-li "documentació tècnica", com el marc pressupostari, dades de cada conselleria, dades pressupostàries per capítols i programes, dades de creixement i la previsió de la liquidació, entre altres qüestions.


ERC vol rebre les propostes del PSC


Des de Palau, en canvi, defensen que estan compartint tota la informació que tenen enllestida amb els partits amb els quals estan negociant, sobre el marc pressupostari. I insisteixen que el què necessiten ara és rebre les propostes del PSC per mirar si és possible encaixar-les en  el projecte de pressupostos que estan elaborant. A més, fonts governamentals afegeixen que des de divendres passat el PSC disposa d'un resum sobre la llei de mesures, i han detallat que ara enviaran el text articulat per tal que el puguin veure sencer.

Amb els comuns, en canvi, les negociacions estan funcionant amb més agilitat. Aquest dimecres ja s'ha dut a terme una quarta reunió, en la qual han començat a abordar propostes sobre energia. A la reunió hi ha participat fins i tot el secretari general d'Acció Climàtica, David Mascarot. Des de Palau asseguren que els comuns disposen exactament de la mateixa informació i documentació tenen Junts i el PSC, i consideren que la fórmula negociadora està funcionant, al contrari de les divergències sobre l'enfocament del diàleg amb els socialistes. 


Junts reclama més precisió però continua amb les negociacions


Aquest dimecres també hi ha hagut una tercera reunió amb Junts, l'última de la tarda. Els de Laura Borràs i Jordi Turull insisteixen que necessiten més detalls i "precisió" sobre el projecte de pressupostos, com ara la concreció sobre els continguts i el calendari de presentació: "Quan disposem de la informació sobre les prioritats dels departaments, ho analitzarem i presentarem la nostra proposta", ha exposat el partit en un comunicat.

Ara bé, això no ha tancat la porta a començar a abordar qüestions concretes que voldrien veure reflectides en els pressupostos, com partides per l'escola concertada o la deflactació de l'IRPF. Tot plegat ho recollirà Junts en un decàleg que preveu presentar en els propers dies, i que aquest matí l'exconseller Jaume Giró ja ha avançat que inclourà propostes d'aspectes socials i d'emergència lingüística. Fonts de Palau consideren que la reunió ha estat positiva i asseguren que hi haurà noves trobades, però d'entrada no contemplen incorporar les mesures sobre la fiscalitat que reclama Junts.