El Tribunal Suprem britànic veta un segon referèndum a Escòcia si no té l'aval de Londres

Els jutges conclouen que el parlament escocès no té poder per legislar sobre una consulta per a la independència

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en una imatge d'arxiu
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en una imatge d'arxiu | ACN
23 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:27h
El Tribunal Suprem del Regne Unit ha vetat que Escòcia pugui celebrar un nou referèndum sense l'autorització de Londres. Els cinc jutges del Suprem tenien dues qüestions sobre la taula. La primera, decidir si tenen capacitat per analitzar la qüestió. La segona, ja sobre el fons, si el parlament escocès té competència per organitzar un referèndum o si és competència reservada al parlament britànic. Finalment, aquest dimecres, Suprem britànic ha dit que, sense l'autorització de Westminster, Escòcia no pot fer un altre referèndum.

"El parlament escocès no té poder per legislar per a un referèndum sobre la independència d'Escòcia", han dit els jutges, encapçalats pel magistrat Robert Reed. A diferència del que va passar fa nou anys, en aquesta ocasió ni el govern ni el parlament britànic són favorables a permetre un nou referèndum escocès. Per això, les previsions del govern de Nicola Sturgeon de votar l'octubre de l'any que ve queden ara frenades. 

La decisió arriba un mes després que les dues vistes en què les parts -els governs d'Escòcia i el Regne Unit- exposessin els seus posicionaments. D'una banda, els assessors de l'executiu escocès van dir que aclarir si Escòcia té dret de convocar un referèndum sense acord amb Londres és una qüestió d'"interès públic" i que per organitzar un referèndum consultiu no és necessari el vistiplau de Westminster. El govern britànic va defensar que aquesta carpeta no l'havia de resoldre el Tribunal Suprem.

Escòcia vol celebrar un referèndum consultiu sobre la independència el 19 d'octubre de l'any vinent. La consulta que es planteja ara és per saber l'opinió del poble escocès sobre si Escòcia hauria de ser o no un país independent. A diferència de fa nou anys, una victòria del "sí" no implicaria directament la independència, sinó que caldrien altres tràmits legislatius.

Nou anys després de la votació de 2014, que va acabar amb victòria del "no" a la independència, el govern escocès vol tornar-ho a intentar després d'una decisió clau que podria suposar un canvi de majories: la sortida de la Unió Europea. Els ciutadans del Regne Unit van votar el 23 de juny de 2016 a favor de sortir d'Europa, decisió que es va materialitzar el 2020. Per territoris, els resultats van evidenciar que Escòcia era partidària del remain