Junts retreu a ERC l'actitud «sucursalista» per vincular els pressupostos catalans als de Sánchez

Sales recorda que el partit presentarà un decàleg de propostes pels comptes quan tinguin més informació per part de l'executiu d'Aragonès

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, en roda de premsa aquest dimarts.
La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, en roda de premsa aquest dimarts. | ACN
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:36h
Junts es tornarà a reunir aquest dimecres amb el Govern de Pere Aragonès per abordar la negociació dels pressupostos. Aquesta serà la tercera trobada entre els exsocis de l'executiu, i des del partit de Laura Borràs i Jordi Turull lamenten que encara no se'ls hagi fet arribar la documentació que han demanat per tenir més detalls sobre els pressupostos. És per això que la portaveu al Parlament, Mònica Sales, ha acusat els republicans de condicionar el ritme de negociació dels comptes catalans al calendari de negociació entre ERC i el PSOE pels comptes espanyols: "És propi d'una actitud sucursalista", ha declarat.

Serà dijous quan la negociació dels comptes espanyols es desencalli, amb el debat i votació al Congrés. Avui mateix, ERC i el PSOE han acordat el traspàs de 900 milions al Govern per executar infraestructures pendents. La majoria dels grups de l'oposició del Parlament que estan negociant els comptes catalans, consideren que un cop s'hagi superat aquest debat, els republicans acceleraran les negociacions catalanes.

En roda de premsa, la portaveu de Junts ha assegurat que encara no tenen el "detall de les xifres" del projecte pressupostari, i ha declarat que fins a no tenir-ho, no presentaran la seva proposta per aquests comptes, que passa per un decàleg que està treballant el partit: "Ens vam comprometre a lliurar el decàleg quan tinguem tota la informació que hem demanat", ha expressat Sales. 

Després de la darrera reunió entre Junts i els tècnics de l'executiu, celebrada divendres al matí, el partit va demanar al Govern el pressupost desglossat de tots els departaments, saber les partides del pressupost en recerca, les previstes per escoles concertades davant l'increment del cost de l'energia, les partides per formació professional, i l'import previst del salari mínim, a més del contingut de la llei de mesures d'acompanyament dels pressupostos. Segons Junts, algunes informacions s'han fet arribar, però no totes.

"El Govern s'ha de posar les piles", ha insistit la diputada, que ha rebutjat valorar si una pujada d'impostos a les rendes més altes, com estan demanant els comuns, seria una línia vermella: "És el president qui ha de decidir què és compatible i què no", ha subratllat. 

Tres reunions i sessió de control


El dimecres serà dia de reunions per a l'executiu d'Aragonès. Mentre que al Parlament hi haurà ple i sessió de control, els alts càrrecs del Govern es trobaran amb els tres partits amb qui estan negociant els comptes. Amb els comuns, la de dimecres serà la quarta trobada. Amb el PSC i Junts, serà la tercera.

Tot i que l'executiu insisteix que vol aprovar els comptes amb Junts i comuns, els socialistes han entrat dins l'equació davant de la possible situació en què els exsocis d'ERC decideixin tombar els comptes catalans després del trencament de la coalició: "L'únic responsable dels pressupostos és el president Pere Aragonès", ha insistit des del faristol del parlament la portaveu de Junts.