El Govern activa un «protocol de protocols» per acabar amb la violència institucional contra les dones

Tots els poders públics estaran obligats a complir estàndards en base al concepte de diligència deguda per garantir els drets de les doners, infants i adolescents i evitar la seva revictimització

Clam feminita pel 8-M a Barcelona.
Clam feminita pel 8-M a Barcelona. | Josep Lluís Escudero
22 de novembre del 2022
Actualitzat a la 13:47h
El Govern ha aprovat aquest dimarts el nou protocol marc que té la intenció de fixar els estàndards i de coordinar totes les administracions per "posar fi a la violència institucional vers les supervivents de violències masclistes". El contingut de la iniciativa l'ha explicat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, acompanyada de la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. En base a aquest nou protocol marc, tots els poders públics estaran "obligats" a complir uns estàndards en els seus plans d'actuació i a garantir que no es produeix violència institucional contra les dones que han patit violència masclista. La principal incorporació és el concepte de diligència deguda, que "obliga" les institucions i els poders públics a intervenir "correctament" per garantir els drets de les dones i del seu entorn proper, com ara fills, filles, familiars i amistats.

Entre les novetats que apareixen en el protocol hi ha la inclusió de "violències molt invisibilitzades" com ara l'obstètrica, la digital, la vicària i la de segon ordre. També nous àmbits en què es poden manifestar les violències, com ara el digital, la vida política, l'institucional i l'educatiu. Un dels casos que en les últimes setmanes han tingut molta projecció pública és el de Francesc de Dalmases, diputat i exvicepresident de Junts, que va deixar el càrrec al partit un cop l'expedient intern va confirmar la intimidació a una periodista. La conselleria d'Igualtat i Feminismes està fent acompanyament a diverses dones que s'hi han acostat arran d'aquest episodi de Dalmases.

La creació del protocol marc fixa els estàndards que han de complir tots els protocols, instruments, circuits i serveix vinculats a l'abordatge de les violències masclistes. Això vol dir actualitzar i revisar tots els protocols sectorials. Verge ha situat com a exemple els protocols d'abordatge de les violències en l'espai públic o els entorns d'oci, així com també els que tenen a veure amb l'atenció mèdica o educativa. Se'n posaran en marxa al sector cultural, a l'àmbit universitari o bé directament als partits polítics. A més del personal contractat, també han de cobrir càrrecs electes o eventuals i el personal de les empreses contractades per serveis com el manteniment, la neteja o la informàtica.