Sánchez pacta amb Bildu prorrogar tot el 2023 el límit als lloguers i l'augment de les pensions

El partit basc acorda amb el govern espanyol donar suport als pressupostos a canvi de complir un document de 10 punts, entre els quals també destaquen qüestions de llengua i memòria històrica

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu.
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | ACN
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:13h
Forma part del preu fixat per EH Bildu per donar suport als pressupostos del govern espanyol: han acordat amb el president socialista, Pedro Sánchez, prorrogar tot el 2023 el límit del 2% d'increment dels lloguers i l'augment del 15% les pensions no contributives, que perceben més de 450.000 persones, especialment dones. Ambdues són mesures incloses en els reials decret aprovats enguany per mirar de mitigar l'impacte de la inflació en les famílies de l'Estat. Aquestes propostes, inicialment, havien d'estar vigents fins al 31 de desembre de 2022 i ara restava saber si es prorrogarien.

Un altre dels serrells destacats del pacte, que té fins a 10 punts, és que l'executiu espanyol s'ha compromès a traspassar la gestió dels impostos a la banca i a les elèctriques de forma íntegra al País Basc i Navarra en un termini màxim de tres mesos per un període de dos anys, amb opció que la coordinació passi a ser permanent. A banda d'això, també han estipulat que la Moncloa destinarà un milió d'euros a la digitalització de ràdios en euskera, 250.000 per la promoció del circ en la llengua del país i 4,5 milions d'euros per a les universitats basques.

Avenços en matèria de memòria històrica


La diputada de Bildu Mertxe Aizpurua s'ha congratulat del pacte en una roda de premsa al Congrés dels Diputats: "És una bona entesa, que va en benefici dels bascos i les basques, però també de la classe popular i treballadora de l'Estat. Garanteix avenços socials i econòmics".

De fet, l'acord també avança en qüestions de memòria històrica, ja que introdueix en els comptes estatals una partida de 600.000 euros per a la creació d'un memorial a les víctimes del 3 de març a Vitòria en record dels cinc obrers assassinats durant el desallotjament de l'església de Zamarga. També s'emporten 300.000 euros més per finançar el seguiment de les feines d'excavació i investigació de la Vall d'Aranguren, on recentment s'ha trobat una de les relíquies més importants del país: una mà de bronze amb la inscripció més antiga en la llengua predecessora de l'euskera. Finalment, en aquesta carpeta destaquen els tres milions d'euros per reconvertir el Fort de Sant Cristòfol en lloc de memòria, un pacte que ja es va assolir en el marc de la Llei de Memòria Democràtica

D'aquesta manera, Bildu se suma als partits que ja han avançat el seu  als pressupostos de Sánchez, com el PNB, Compromís i Més País. ERC podria ser l'última formació en fer-ho, ja que aquest mateix dimarts ha acordat amb el PSOE el traspàs de 900 milions per a infraestructures al Govern. Una entesa que serviria a la Moncloa per aconseguir els suports necessaris per tirar endavant els pressupostos el pròxim dijous.