Les restriccions per la sequera al Ter-Llobregat arrencaran a finals d'aquesta setmana

Hi haurà limitacions a partir de divendres en l'ús agrícola i industrial i en parcs, jardins o piscines; l'aigua de boca està garantida, però el Govern demana "tancar l'aixeta cada vegada que es pugui"

Arbres secs, a zona de Sant Pere de Casserres.
Arbres secs, a zona de Sant Pere de Casserres. | Adrià Costa
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:48h
Les mesures restrictives per afrontar la sequera entraran en vigor aquesta setmana. Així s'ha decidit aquest dimarts en la Comissió Interdepartament de Sequera, que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Els àmbits que quedaran afectats seran els del Ter-Llobregat i el de Darnius-Boadella. L'aigua de boca està garantida, però hi haurà restriccions tant en l'ús agrícola industrial com en parcs, jardins o espais lúdics com piscines. L'alerta per sequera, que a partir de dimarts implicarà Barcelona i la seva àrea metropolitana entre altres territoris, ja afectarà un total de 27 comarques, 514 municipis i 6,7 milions de persones.

"La falta de pluges ha fet que les reserves baixessin del 35%. En les properes hores se signarà la resolució que estén l'alerta a més de mig miler de municipis i més del 80% de la ciutadania del país", ha remarcat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Les restriccions entraran en vigor aquest mateix divendres. Plaja ha demanat que, malgrat les mesures no afecten l'abastiment domèstic, s'adaptin les "rutines" per "tancar l'aixeta cada vegada que es pugui". Cada mes s'analitzen les previsions meteorològiques per predir què pot passar amb les conques internes.

En l'àmbit del Ter-Llobregat, que es troba en l'escenari de prealerta des del febrer d'enguany, fa nou mesos que s'estan aplicant mesures, com l'increment de producció de les dessalinitzadores. Això ha evitat que els embassaments estiguin set punts per sota del volum actual. Sense l'aigua dessalinitzada, avui el sistema Ter-Llobregat estaria prop de l'excepcionalitat. A més de la dessalinització, en la fase de prealerta s'ha potenciat la producció d'aigua regenerada, que ha permès aportar 2.000 litres per segon en el tram final del Llobregat per garantir el cabal ecològic. En la fase d'alerta, es preveu que part d'aquesta aigua es destini al reg agrícola a través del canal de la dreta del Llobregat, mentre que els 1.100 litres restants es destinin al cabal ecològic.

En nivell d'alerta, l'aigua està limitada en un 25% per usos agrícoles, un 10% per ramaders i un 15% per industrials. Pel que fa a usos recreatius, com són piscines, fonts ornamentals o camps de golf, es redueix l'ús d'aigua en un 30%. En definitiva, es limita l'ús d'aigua a un màxim de 250 litres per habitant i dia, molt per sota del consum mitjà a Catalunya. Es preveu que aquest hivern plogui més del que és habitual, però ha advertit que, encara que acabés passant, les eventuals precipitacions no "salvarien de la sequera". Per això, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va apel·lar ahir a la responsabilitat dels ciutadans, que aquest estiu han augmentat 11 litres d'aigua el consum diari. De mitjana, cada persona utilitza 130 litres d'aigua al dia a Catalunya.

La Comissió Interdepartament de Sequera està presidida per Jordà, i també compta amb la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el conseller de Salut, Manel Balcells, així com el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes. A la reunió també han assistit, a més del president, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director d'abastament de l'ACA, Jordi Molist.

Barcelona s'avança i activa les restriccions aquest dimecres


L'Ajuntament de Barcelona, però, s'ha avançat i començarà a aplicar les restriccions d'aigua a la ciutat a partir d'aquest mateix dimecres. Ho ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, que ha afirmat que les afectacions pels barcelonins "seran mínimes" gràcies a l'esforç del consistori i dels veïns i veïnes per a reduir el consum. Així, ha destacat l'aposta municipal per recursos hídrics alternatius com les aigües freàtiques -la ciutat ja disposa de 103 quilòmetres de xarxa-, o les que procedeixen de la dessalinització. Tot plegat ha permès que en els darrers 12 anys el consum de la ciutat per habitant hagi passat de 170 a 147 litres per persona i dia.