ERC suggereix que Borràs «s'ha begut l'enteniment» per «insinuar» que l'1-O és un exercici de malversació

Vilalta descarta aplicar el procediment de suspensió del Parlament contra Jové i Salvadó: "Si Junts defensa que l'1-O és corrupció, ho haurà d'explicar molt bé"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns. | Marc Puig (ERC)
21 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:09h
El Parlament hauria d'activar el procediment de suspensió dels diputats Lluís Salvadó i Josep Maria Jové després de la seva obertura de judici oral? ERC ho té ben clar, i considera que en cap cas la causa contra els dirigents republicans per haver organitzat l'1-O és un delicte vinculat amb la corrupció: "Si Junts defensa que l'1-O és corrupció, ho haurà d'explicar molt bé", ha sostingut aquest dilluns la portaveu d'ERC Marta Vilalta, després que la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, hagi suggerit l'aplicació del procediment de suspensió a la mesa del Parlament. "Que algú estigui insinuant que haver fet l'1-O és un exercici de malversació, qui ho estigui defensant, s'haurà begut l'enteniment", ha afegit Vilalta.

Va ser divendres quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar l'obertura de judici oral contra Jové i Salvadó, i en concret, se'ls acusa de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets pels preparatius del referèndum. Després de fer-se pública la decisió, la presidenta suspesa del Parlament va donar per fet en declaracions a l'ACN que s'activarà l'article 25.4 del reglament, el mateix que va servir per suspendre-la a ella pel seu cas dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. En la mateixa compareixença, Borràs va avançar que el seu partit, si s'activés el procediment, hi votaria en contra.

Des d'ERC asseguren no sentir-se "interpel·lats" per aquest article del reglament de la cambra catalana: "No estem davant d'un cas de corrupció, estem davant d'unes persones perseguides per fer l'1-O", ha insistit Vilalta, que també ha defensat que, en cas que algú demani obrir el procediment, defensaran que no s'ha d'aplicar. En la seva compareixença, Vilalta també ha aprofitat per carregar contra la persecució a l'independentisme amb aquesta causa contra Jové, Salvadó, i també la consellera de Cultura, Natàlia Garriga: "Això ens porta una altra vegada a tornar a dir com la justícia espanyola fa una passa més en aquest camí de la injustícia". 

Reformes fiscals als pressupostos


Tot i aquestes declaracions de Borràs, ERC continua apostant per l'aprovació dels pressupostos amb Junts i els comuns: "Hem incrementat les reunions amb els grups parlamentaris que han mostrat predisposició. Però la voluntat d'ERC és aprovar-los amb les majories amb qui ja ens hem entès", ha declarat. Preguntada directament per la possibilitat d'incorporar reformes fiscals als comptes com reclamen els comuns, ha advertit que no faran "accions cosmètiques de maquillatge" que no serveixin per reforçar els serveis públics, però no ha tancat la porta a nous impostos en l'àmbit de la "fiscalitat verda". 

Reforma del codi penal


Més enllà de la negociació dels pressupostos catalans, la portaveu republicana ha explicat que el seu partit continua "aprofitant" i explorant el "marge de negociació" amb el govern espanyol pels seus pressupostos, amb la voluntat d'intentar "arribar a acords" i aconseguir millores per Catalunya. En aquest sentit, ha explicat que la voluntat del partit és presentar "esmenes transaccionals" per corregir les mancances dels comptes espanyols. Així mateix, ha afirmat que estan negociant un "mecanisme de garantia, compliment i execució" per les inversions de l'estat a Catalunya. 

Aquesta mateixa setmana al Congrés dels Diputats també hi haurà el debat sobre la reforma del Codi Penal, que inclou la derogació de la sedició. Una vegada més, Vilalta ha insistit que és una "gran notícia" per a l'independentisme i per a les bases democràtiques, i ha assegurat que encara hi ha "marge de negociació" per modificar altres qüestions com el delicte de malversació: "Intentarem millorar el que es pugui millorar", ha declarat.