1 de 10

La temperatura a Europa augmenta el doble que la mitjana del planeta

10 dades clau de l'informe de l'Estat del Clima a Europa publicat per l'Organització Meteorològica Mundial

Europa és el continent on pugen més les temperatures | Pau Ollé
per Arnau Urgell i Vidal, 3 de novembre de 2022 a les 09:33 |
L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) és l'agència de les Nacions Unides que estudia el temps, però també el clima i l'aigua del planeta. Anualment realitza informes sobre la seva evolució, tant a escala global com dels diversos continents. Es dona la circumstància que la catalana Manola Brunet India, catedràtica del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i directora del Centre de Canvi Climàtic (C3) de la mateixa universitat, presideix la comissió de Climatologia de la URV. Vam poder-la entrevistar a fons fa uns mesos arran de la seva participació al cicle 4 Reptes Capitals.

De l'informe sobre l'Estat del Clima a Europa 2021 –presentat a la COP27 de Sharm al-Sheikh- va trascendir molt el titular que el continent s'escalfa més del doble de ràpid que la mitjana del planeta, però l'informe –nota de premsa en castellà i document íntegre en anglès- aporta molts altres elements.

A continuació, 10 dades clau del document de l'Organització Meteorològica Mundial.

1. Un dels anys més càlids


L'any 2021 va ser un dels anys més càlids de la història a Europa –el sisè o el setè, segons el sistema de dades utilitzat. La temperatura mitjana es va situar 0,9 ºC per sobre de la mitjana 1981-2010 i 1,44 respecte el període 1961-1990.

2. El continent on les temperatures pugen més ràpid


En el període 1991-2021 la temperatura mitjana va augmentar 0,5 ºC per dècada. És més del doble que la mitjana mundial i el valor màxim de tots els continents.

3. Rècord històric de temperatura a Europa


L'11 d'agost de 2021 es va registrar la temperatura màxima més alta de la històrica –valor encara provisional-. Van ser 48,8 ºC en una població a tocar de Siracusa, a l'illa de Sícilia.

4. Primera vegada que plou al punt més alt de Groenlàndia


Groenlàndia va patir l'estiu del 2021 el desgel més important des de que hi ha registres. A més, per primera vegada, va ploure al seu punt més alt: l'estació meteorològica de Summit Camp. 

5. El gel marí frega el rècord negatiu


L'extensió mitjana del gel marí a l'Àrtic europeu va arribar al setembre a un 37% de la mitjana 1981-2010, fregant el rècord històric negatiu del 36% registrat l'any 2013.

6. La ràpida disminució de les glaceres alpines


La regressió de les glaceres alpines està sent molt ràpida. L'informe destaca que han disminuït 30 metres de gruix de mitjana (1997-2021).

7. Un any extremadament sec a l'Europa occidental


El 2021 serà considerat un any sec a Europa. Això sí, amb dues cares. Extremadament sec a la meitat oest: tant a la península Ibèrica com a Itàlia, però també a les Illes Britàniques i Escandinavia. Malgrat que va ploure per sobre la mitjana a l'Europa central i oriental, no va compensar els dèficis dels tres anys anteriors.


8. El gran impacte dels fenòmens extrems


Els fenòmens meteorològics extrems van afectar directament 510.000 persones i van provocar danys per valor de 50.000 milions de dòlars. El 84% d'aquests impactes van ser per tempestes i inundacions.

9. Un estiu de greus incendis


El sud de Turquia, Itàlia i Grècia van patir incendis de gran magnitud. En el cas de Xipre, França, Grèdia, Israel, Montenegro, el Líban i també Itàlia i Turquia, la superfície cremada va triplicar –o més- la mitjana de 2006-2020.


10. Greus gelades a la primavera


L'abril va ser un mes anormalment fred amb fortes glaçades. Va provocar un fort impacte a l'agricultura, especialment en vinyes i fruiters. Només a França les pèrdues van ser de 4.600 milions de dòlars.

Patrocina

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació