El Govern acorda amb els comuns la pauta de negociació dels pressupostos abans de sumar-hi el PSC

Després de reunir-se amb Junts, l'executiu d'Aragonès acorda els cinc eixos de diàleg per explorar una entesa pels comptes amb En Comú Podem

Pere Aragonès i Jéssica Albiach en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Jéssica Albiach en una imatge d'arxiu. | Pau Ollé
18 de novembre del 2022
Actualitzat a les 19:32h
El Govern i els comuns continuen entenent-se en la tramitació dels pressupostos, i aquest divendres han celebrat una tercera reunió en la qual s'han acordat les bases del procés de negociació per començar a entrar en el contingut. Els de Jéssica Albiach compten amb una situació preferent en el diàleg, i és que amb el PSC i Junts encara no han començat les converses de fons: amb ells, de moment, el Govern ha fet dues reunions tècniques i de caràcter general. Segons ha explicat En Comú Podem en un comunicat, els de Jéssica Albiach han plantejat en la trobada cinc eixos per a estructurar la negociació: pla de xoc social, transformació ecològica, habitatge i drets socials, salut, i fiscalitat. 

Abans de la reunió, els comuns ja van moure fitxa el dijous enviant al Govern un document amb diverses propostes per incloure als pressupostos i així poder avançar feina en aquesta trobada. Entre les peticions concretes, un escut social de 1.000 milions d'euros, modificar l'impost d'habitatges buits, incrementar l'IRPF a les rendes més altes, apujar l'impost de patrimoni, posar en marxa l'Energètica Pública com a comercialitzadora, desplegar més serveis de trens, o establir un calendari pressupostari per assolir en els propers tres anys el 25% del pressupost de Salut destinat a l'atenció primària. "Des d'En Comú Podem es fa una valoració positiva tant d'haver començat a negociar com del desenvolupament de la trobada, però també es constata que hi ha molta feina a fer i poc temps per fer-la", ha afegit la formació en el comunicat. 

Tot i la bona sintonia, amb els comuns ERC no té prou per aprovar els pressupostos, ja que ambdues formacions sumen 41 diputats dels 135 que hi ha a l'arc parlamentari. En públic, ERC insisteix que espera sumar en aquesta equació a Junts, a qui atribueix part dels pressupostos per la feina del seu exconseller Jaume Giró. Ara bé, en paral·lel, els de Laura Borràs i Jordi Turull mostren obertament els recels cap a uns comptes que arriben després del trencament de l'executiu i que asseguren que no són els del seu exconseller.

És aquí on entra en joc el PSC. Els de Salvador Illa fa mesos que s'ofereixen a Aragonès per aquests comptes, però els republicans fan equilibris per no mostrar obertament que aposten per comptar amb el seu suport. Sigui com sigui, ja s'han realitzat dues reunions, totes elles cordials, tot i que amb alguns retrets creuats. Des del PSC creuen que el Govern va massa lent en les negociacions. ERC ho nega, però el cert és que també calcula els moviments en funció als avenços de Madrid, vinculats amb la taula de diàleg, la reforma del codi penal, i la negociació dels pressupostos de Pedro Sánchez

Aquest mateix divendres, després d'una reunió entre el PSC i tècnics de l'executiu, la portaveu socialista, Alícia Romero, ha fet arribar una carta a la consellera d'Economia, Natàlia Mas, en la qual li ha demanat concrecions sobre aquest projecte, com els números per cada departament, capítols, programes, i xifres detallades sobre el creixement tendencial i la previsió de liquidació d'ingressos, inclosos els tributs propis. En la carta, Romero també expressa que el seu grup demana tot això perquè vol una "negociació seriosa i rigorosa".

També en divendres, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha defensat que ERC està treballant els comptes en els "tempos previstos", i ha avançat que la intenció de l'executiu és aconseguir engegar el tràmit parlamentari dels pressupostos abans que acabi l'any. Així mateix, ha lamentat el plantejament del PSC de posar "en dubte" el ritme de les negociacions.

La postura de Junts ha estat similar a la del PSC. És el partit amb qui les negociacions estan més endarrerides, i és que la formació ha celebrat avui la segona reunió amb l'executiu. Fonts de Palau expliquen que en ella, han presentat "els grans números" del pressupost i s'ha acordat "continuar fent més reunions". Davant d'això, Junts ha exigit al Govern més concrecions, com ara tenir el pressupost desglossat de tots els departaments, les partides en matèries com la recerca o per les escoles concertades, i el contingut de la llei de mesures d'acompanyament dels pressupostos. 

Ara mateix, doncs, el Govern té en marxa i sense aturador les negociacions amb els comuns, mentre que ha de respondre a l'encàrrec de facilitar a PSC i Junts més informació sobre el projecte. La previsió anunciada en reiterades ocasions és presentar i aprovar el projecte en l'executiu a finals d'aquest mes o a començaments del mes de desembre.