El Govern vol portar els pressupostos al Parlament abans de finals d'any

Vilagrà anuncia que l'executiu treballa en la creació d'un impost relatiu al medi ambient

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu.
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu. | ACN
18 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:18h
La negociació dels pressupostos de Pere Aragonès amb els possibles socis va més lenta del que voldria l'oposició. L'executiu encara no ha presentat partides concretes dels comptes i treballa amb la previsió d'aprovar el projecte a finals d'aquest mes o a principis de desembre. L'objectiu, és iniciar el tràmit parlamentari abans de finals d'any, segons ha assegurat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una atenció als mitjans en el marc d'una visita institucional a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Vilagrà ha explicat que les properes setmanes seran "clau" per definir els comptes, amb reunions com les que ja s'estan duent a terme amb el PSC, Junts i els comuns: "Volem dur els pressupostos al Parlament per debatre'ls abans de finals d'any", ha dit.

El balanç de les reunions és diferent per part dels tres partits que estan dins l'equació. Avui es dia de reunions, amb els comuns i Junts. És amb els de Jéssica Albiach, precisament, amb qui més avançades estan les negociacions. El Govern ja ha mantingut dues trobades tècniques, i aquesta tarda hi haurà una tercera reunió per entrar en matèria amb propostes concretes.

Amb el PSC, s'han celebrat dues reunions, i els de Salvador Illa consideren que l'executiu treballa amb massa lentitud i l'acusa de no estar donant tota la documentació per iniciar formalment la negociació. Amb Junts, és amb la formació amb qui les negociacions estan més endarrerides -aquest divendres serà la segona- i amb qui l'executiu voldria aprovar els comptes, tot i que el partit de Laura Borràs i Jordi Turull manté les ferides ben obertes després de la sortida del Govern.

Malgrat aquestes interpretacions, Vilagrà ha assegurat que el ritme de la negociació és el que toca, i ha assegurat que treballa amb els tempos previstos: "Sempre hem dit que volem pressupostos, no hi ha cap secret en això, negociem amb tota intensitat per aixecar recursos i fer front als problemes de la ciutadania".

Preguntada per la possibilitat d'incorporar propostes com la dels comuns per incrementar l'IRPF a les rendes més elevades, Vilagrà ha assegurat que mantindran un perfil discret fins que no es tanqui cap acord sobre aquest o cap altre punt, i ha assegurat que ho abordaran amb "molta cura". Sí que ha assegurat, però, que s'ha avançat en la creació d'un impost vinculat a qüestions mediambientals: "Això sí que ho puc dir. Són impostos finalistes i vinculats a l'àmbit mediambiental".