Del Juvenil del Barça al Mundial: l'entrenador català que dirigirà Qatar

El barceloní Fèlix Sánchez va arribar al país fa 16 anys i ha anat passant per diverses categories inferiors fins a entrenar la selecció absoluta

Fèlix Sánchez Bas és l'entrenador de Qatar al Mundial
Fèlix Sánchez Bas és l'entrenador de Qatar al Mundial | Núria Garrido
18 de novembre del 2022
Actualitzat a les 20:31h
El Mundial de Qatar tindrà el protagonisme català habitual amb els jugadors que solen anar a la selecció espanyola, que en aquesta ocasió seran sis. També hi haurà presència catalana en altres equips, com l'entrenador de Bèlgica, el balaguerí RobertMartínez, o el curiós cas del lleidatà Sergej Milinkovic-Savic. Però el paper de Catalunya també serà destacat en la selecció local d'un dels Mundials més polèmics de la història: Qatar serà entrenada per Fèlix Sánchez Bas (Barcelona, 1975).

La presència catalana a Qatar no és cap secret: Xavi Hernández i Pep Guardiola han estat ambaixadors de la competició i s'han sumat, amb posicionaments públics en defensa del país, a una llarga llista d'estrelles que han blanquejat el règim qatarià. Però el paper de Fèlix Sánchez es remunta a uns anys abans. El tècnic barceloní va arribar a Qatar el 2006 procedent del Barça, on durant 10 anys va entrenar al Juvenil A.

En arribar al país asiàtic, l'entrenador català va entrar a formar part de l'Aspire Academy, una acadèmia d'esportistes creada pel mateix règim dos anys abans amb l'objectiu de, com sol passar en aquests països, blanquejar els dèficits democràtics i de drets a través de l'esport. Ja en el seu naixement, de fet, un dels objectius era albergar un Mundial. Fins al 2013, Fèlix Sánchez va participar en el creixement d'aquesta acadèmia, de la qual en són abaixadors Xavi Hernández, Leo Messi, Raúl González i Pelé.

A partir d'aquell any, l'entrenador barceloní comença el periple que el fa arribar a liderar el combinat absolut de Qatar durant aquest Mundial. Primer va dirigir l'equip sub-19, amb el qual aconsegueix guanyar el 2014 el Campionat sub-19 de la Federació Asiàtica de Futbol (AFC, per les seves sigles en anglès), equiparable a una Eurocopa a Europa o una Copa Amèrica a Sud-amèrica. Aquell títol fa que només un any després, el tècnic barceloní passi a entrenar el combinat sub-20, i el 2017, a l'equip sub-23, amb el qual assoleix un tercer lloc al Campionat sub-23 de l'AFC.

El bon paper en aquestes tres categories inferiors va fer que el mateix 2017 fos designat seleccionador del combinat absolut, una tasca que fins al 2020 encara va compaginar amb l'equip sub-23, però que llavors va deixar per centrar-se ja en la cita mundialista. Abans, ja havia fet història guanyant el 2019 la primera Copa Asiàtica de la història de Qatar. Tot plegat, amb l'aposta per un estil ofensiu que ben segur que haurà de redefinir al Mundial, ja que és la ventafocs d'un grup que compartirà amb Països Baixos, Senegal i l'Equador.

"S'escriuen coses molt bèsties de Qatar"


Si bé Fèlix Sánchez és un perfil menys popular que altres entrenadors catalans, en algunes ocasions ha concedit entrevistes en les quals, evidentment, també se li ha preguntat sobre com és el règim qatarià. En aquest sentit, una conversa amb la revista Panenka el 2019 desvela alguns detalls de com veu el país. L'entrenador català assegurava que no volia fer propaganda del país, però que a vegades percep que "s'escriuen coses molt bèsties" de Qatar, que "no s'ajusten gens" a la realitat que viuen ell i la seva família.

De fet, en la mateixa entrevista explicava que fan "la mateixa vida" que farien si visquessin a Catalunya. El que destacava Fèlix Sánchez sobre Qatar és la "diversitat" de persones que hi viuen, la sensació de seguretat i de "com de bé està tot organitzat". Val a dir que el tècnic català també és conscient que els qatarians són "molt religiosos" i que la cultura és molt diferent. "En alguns aspectes tenen molt poca tolerància", assegurava Fèlix Sánchez, però concloïa dient que es dona una imatge "molt exagerada" del país.