El Govern defineix les línies dels pressupostos: escut social, transformació verda i prosperitat compartida

PSC, Junts, CUP i comuns pressionen Mas perquè concreti i doni més detalls sobre el projecte dels comptes pel 2023: "Hauríem d'aprofundir"

La consellera Natàlia Mas durant la seva compareixença al Parlament.
La consellera Natàlia Mas durant la seva compareixença al Parlament. | Govern
16 de novembre del 2022
Actualitzat a les 19:11h
Els nous consellers del Govern d'ERC estan presentant aquesta setmana al Parlament els principals eixos que guiaran les seves polítiques després del trencament amb Junts. Una de les compareixences més esperades ha estat la de la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, encarregada de pilotar el projecte de pressupostos de la Generalitat que l'executiu preveu aprovar en les "pròximes setmanes". En la seva intervenció, ha explicat que els comptes transitaran per tres línies: escut social per respondre a les necessitats de les persones més vulnerables, transformació verda, i la generació d'una prosperitat compartida que "arribi a tothom". 

Mas ha defensat uns pressupostos "d'urgència social i econòmica", i ha esperat que serveixin per impulsar les grans transformacions que el país necessita. Així mateix, ha anunciat "increments importants" en les àrees de salut, educació, i drets socials. La consellera ha emplaçat els partits, en un moment "d'incertesa", a posar per sobre "l'interès del país" a la del partit. Aquestes mateixes qüestions ja les ha abordat en privat l'executiu de Pere Aragonès amb els tres partits amb els quals està treballant els pressupostos: PSC, Junts i comuns. Demà mateix, hi ha prevista una reunió tècnica entre el Govern i els socialistes, mentre que dilluns serà el torn amb Junts. Amb els comuns ja s'han dut a terme aquestes dues trobades, mentre que la CUP, de moment, s'ha exclòs.

En la seva intervenció, Mas també ha aprofitat per descartar rebaixes fiscals i supressió d'impostos com planteja un dels seus negociadors, Junts per Catalunya. "Aquest no és el nostre model, no només per una qüestió ideològica, sinó perquè els organismes internacionals desaconsellen aquesta decisió", ha expressat la consellera, que també ha explicat que la proposta de pressupostos de l'exconseller de Junts Jaume Giró no incorporava cap modificació fiscal. "El nostre projecte és d'una Catalunya independent amb plena sobirania per definir la política fiscal i administrar la totalitat dels recursos, però mentrestant no podem renunciar a la capacitat normativa que tenim", ha afegit Mas. Així mateix, no ha tancat la porta a la possibilitat de "reforçar" la fiscalitat: "Estem oberts a tot, però allunyant-nos de les polítiques de titular".

Els pressupostos han estat un breu capítol de la intervenció de la consellera. Ha iniciat el seu discurs amb un agraïment a Giró per la feina feta al capdavant d'Economia, i tot seguit ha esperat que el nou departament sigui "capaç" de construir les "aliances necessàries" especialment amb Junts i també amb la resta de partits. Més enllà dels pressupostos, Mas ha fet un repàs del context macroeconòmic, marcat per la crisi energètica i la inflació, i ha assegurat que el Govern vol donar-hi resposta.

Crítiques al govern espanyol


També ha posat de manifest que els fons Next Generation "són una oportunitat única" per avançar, i ha fet un reclam al govern espanyol perquè hi hagi una "col·laboració més eficaç i un nivell de descentralització més alt" en la seva gestió. "Esperem que, amb la pròxima addenda que l’Estat demanarà aviat, la Generalitat pugui tenir un rol com a ens de decisió i no només com a executors", ha afegit.

"Ningú s'oblida de la independència", ha dit Mas en resposta a crítiques de Junts. La consellera ha sostingut que Catalunya està condicionada per un model de finançament autonòmic "injust" i per un "dèficit fiscal crònic" que condiciona els recursos de la Generalitat. Així mateix, ha criticat que Catalunya estigui ocupant la posició 10 de 19 en termes d'inversió de l'estat per habitant, i que les inversions executades del govern espanyol  l'any 2021 fossin del 35,8% d'allò pressupostat.
 

Els possibles socis volen més detalls


L'exposició de la consellera no ha estat suficient pels grups de l'oposició, i en especial per aquells que entren en l'equació negociadora del Govern. Tots aquests, han insistit a demanar més concreció sobre qüestions concretes dels comptes. Des del PSC, Jordi Riba, ha considerat "imprescindible" disposar d'un nou pressupost l'any vinent, i ha instat la consellera a buscar les "màximes complicitats" per reduir les incerteses que provoquen el Govern de "màxima debilitat" amb tan sols 33 diputats. Ara bé, ha criticat que, al contrari del que va aconseguir Giró l'any passat, el nou executiu no estigui a temps d'aprovar els pressupostos "en temps i forma" abans que acabi l'any. En aquest sentit, ha retret a Mas que no hagi incidit en propostes concretes en matèries com l'àmbit fiscal: "Més enllà del criteri de prudència, no ens ha explicat l'objectiu de fons". 

Des de Junts, també Jordi Munell ha demanat "concreció" a tot allò exposat per la consellera. A més, ha preguntat si el Govern d'Aragonès té l'ambició de reclamar "majors traspassos i competències" al govern espanyol, i l'ha instat a elaborar un pressupost alternatiu perquè la ciutadania entengui la "pèrdua d'oportunitats" que li suposa a Catalunya ser una autonomia. En una segona intervenció, el diputat Joan Canadell ha advertit al Govern que no veuen que en aquests pressupostos s'estigui avançant, perquè no hi ha millores en l'eix nacional: "Necessitem més finançament, i els polítics no són capaços d'arreglar-ho. Junts va néixer per això, per culminar la independència i disposar de recursos per ajudar a tots els ciutadans". 

Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha acusat la consellera de fer un "discurs autocomplaent amb la situació social i econòmica del país", i ben igual com han fet la resta de diputats, ha insistit a demanar respostes per saber més concreció dels comptes: "Compartim que en una situació d'inflació seria temerari anar a una pròrroga de pressupostos. Però quins pressupostos? Els que continuïn en una lògica de transferència pública a mans privades?", ha etzibat Reguant. Ha instat també l'executiva fer polítiques que busquin "limitar els beneficis i controlar els preus", i ha demanat una manera diferent de fer les coses per evitar que la sortida de la crisi comporti que els de dalt "vagin més cap amunt". 

"Hauríem d'aprofundir", ha dit el diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego en l'inici de la seva intervenció, en la mateixa línia que la resta de grups. Més enllà de la petició, ha apostat per uns comptes que tinguin una "base estructural" diferent al pressupost de 2022, perquè el context és diferent a nivell social, econòmic i polític, i ha coincidit amb Mas que ara no és moment per rebaixes fiscals, però ha advertit que amb això no n'hi ha prou i que cal "reforçar" aquesta carpeta.