Un Pirineu per a tots els públics

Les estacions d'FGC sumen 180 pistes i ofereixen una oferta molt diversa tant si ets esquiador com si no

FGC gestiona sis estacions al Pirineu català
FGC gestiona sis estacions al Pirineu català | FGC
NacióDigital
23 de novembre del 2022
Actualitzat el 03 de desembre a les 10:26h
S'acosta l'hivern i les primeres nevades comencen a enfarinar el Pirineu. Després de mesos de temps suau, la baixada de les temperatures activa els amants de la neu: esquiadors, snowboarders, practicants de raquetes, d'esquí de muntanya, alpinistes o, simplement, persones amb ganes de passejar pels paisatges emblanquinats.

El Pirineu català ho té tot per gaudir de la temporada hivernal amb un còctel perfecte de natura, paisatge, esport, aventura i territori. Les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) sumen 180 pistes i quasi 190 quilòmetres de domini esquiable. Una oferta a distàncies mitjanes de les grans ciutats catalanes i accessible en transport públic.
 

Una temporada de neu amb moltes novetats


FGC gestiona sis estacions al Pirineu. La Molina, repartida entre les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà, Vall de Núria i Vallter -ambdues al Ripollès– al Pirineu Oriental. També les estacions d’Espot i Port Ainé al Pallars Sobirà mentre que Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, és la més occidental.

Girona té les estacions del Pirineu Oriental a menys de 2 hores
 Lleida té les estacions de l'Alt Pirineu a menys de 2 hores i mitja
 Barcelona té les estacions del Pirineu Oriental a unes 2 hores
 Tarragona té la majoria d'estacions a unes 3 hores

Les estacions d'FGC destaquen per una oferta destinada a tots els públics i les edats. De fet, les sis instal·lacions tenen la certificació d’equipaments familiars de l'Agència Catalana de Turisme. En l'àmbit de l'esquí, serveixen tant per als debutants com per als esquiadors més exigents.

A continuació, l'oferta conjunta de les sis estacions, en dades:

 188,5 km de domini esquiable
 180 pistes, de les quals 32 negres
 36 escoles d'esquí/snow
 7 parcs infantils
 4 snowparks
 8 estadis de competició
 32 punts de restauració
 25 aparcaments
 36.213 places d'allotjament entre estacions i àrees d'influència

Com és habitual, nova temporada suposa estrenar novetats. Cada estació ha apostat per projectes estrella, tant en l'àmbit del domini esquiable, dels accessos, les activitats familiars o les competicions esportives, entre altres.

Més enllà dels projectes concrets, les estacions en el seu conjunt estan vivint un potent procés de transformació digital. En aquesta línia, enguany s’han instal·lat vuit noves màquines de venda i recollida de forfets i bitllets als punts d’accés a les estacions, sumant fins a 63 màquines entre les sis estacions. Concretament, es disposarà de 33 màquines de recollida de forfets i bitllets, 25 quioscos de venda automàtica i cinc pantalles d'assistència a la venda. A més, s'ha instal·lat un sistema de cobertura wifi oberta a tot el domini esquiable.

També s'estrena el programa de fidelització del Club PiriNeu365. Als usuaris que en formin part se'ls aplicaran descomptes exclusius a les seves compres, rebran invitació a activitats i esdeveniments exclusius organitzats a les estacions d’esquí i muntanya i podran participar en sortejos de material d'esquí i forfets.
 

La Molina: remodelació de la pista Barcelona


La Molina recupera per a aquesta temporada la mítica pista Barcelona. Es tracta d'un traçat negre de 4,75 quilòmetres de longitud amb un desnivell de 859 metres i un 66% de pendent màxim. L'adequació de la pista ha passat pel condicionament del terreny, la col·locació de 73 innivadors per garantir la producció de neu, la instal·lació d’ancoratges per a màquines i paravents. Amb tota això, la pista permet obrir una bona part de la Tosa d’Alp a l’esquí i l’snowboard fet que revalora l’oferta de La Molina fent-la més atractiva.
 

 71 km de pistes
 66 pistes d'esquí
 12 escoles d'esquí/snow
 2 parcs infantils
 2 snowparks
 4 estadis de competició
 5 punts de restauració
 7 aparcaments
 Tota la informació a lamolina.cat

 

Vall de Núria: Nadal a un paradís del Pirineu


Vall de Núria és un autèntic paradís del Pirineu on només s'hi pot arribar amb l'històric tren cremallera. El complex ofereix una àmplia oferta turística dirigida a tres principals tipus de públic: les famílies, els esportistes i els visitants que volen gaudir d’un dia de descans i contacte amb la neu. Entre les seves propostes destaca la nova oferta d’activitats per celebrar Nadal i gaudir de la il·lusió i la màgia nadalenca en família. Els infants  podran gaudir participar en els contacontes “la marmota a Vall de Núria”, als tallers de Nadal “els tions que volen convertir-se en desitjos” o veure l’arribada dels Reis d’Orient el 5 de gener. Per al públic adult, destaquen els passeigs amb màquines de retrac, les sortides nocturnes i de lluna plena amb raquetes de neu així com les visites guiades al Museu del Cremallera o la visita històrica.
 

 7,6 km de pistes
 11 pistes d'esquí
 2 escoles d'esquí/snow
 1 parc infantil
 9 punts de restauració
 3 aparcaments
 Tota la informació a valldenuria.cat

 

Espot: nou tubbing de 140 metres


Espot, com la resta d'estacions d'FGC, és un complex on els infants poden gaudir de la neu. Aquest hivern, de fet, s'estrena la nova pista de tubbing, uns tobogans gegants on la mainada s'hi pot llençar amb un flotador circular en forma de dònut gegant. Situada al Parc Lúdic, a la cota 2000 i just al costat de la zona de debutants, compta amb una longitud de 140 metres, una zona d’embarcament, dos peralts i una zona d’arribada amb contrapendent i catifes per facilitar la frenada.
 

 25 km de pistes
 22 pistes d'esquí
 3 escoles d'esquí/snow
 1 parc infantil
 2 estadis de competició
 3 punts de restauració
 3 aparcaments
 Tota la informació a espotesqui.cat

 

Port Ainé: mirador astronòmic al parc natural


Port Ainé és una de les portes d'entrada al Parc Natural de l'Alt Pirineu, una de les zones del país amb menys contaminació lumínica i, per tant, millors per observar el cel i les estrelles. En aquest sentit, l'estació del Pallars ha instal·lat aquesta temporada un mirador astronòmic a només 200 metres de l’Hotel de Port Ainé. Per fer-ho possible, s’ha substituït l'enllumenat exterior de l'hotel per llums LED, per minimitzar la contaminació lumínica. Els visitants de l'estació també podran utilitzar l’aparcament la Rabasta, amb 9.000 metres quadrats i capacitat per a 290 vehicles, recentment asfaltat.
 

 26,7 km de pistes
 25 pistes d'esquí
 7 escoles d'esquí/snow
 1 parc infantil
 1 snowpark
 1 estadi de competició
 4 punts de restauració
 4 aparcaments
 Tota la informació a portaine.cat

 

Boí Taüll: epicentre mundial de l'esquí de muntanya


Boí Taüll, l'estació amb la cota esquiable més alta del Pirineu català, será l'epicentre mundial de l'esquí de muntanya amb la celebració dels Campionats del Món, del 27 de febrer al 5 de març de 2023. Els seus visitants també podran estrenar dues noves pistes -Regalèssia (blava) i Carreretes (vermella)- així com l'asfaltatge de l’aparcament principal, amb 730 places delimitades per a turismes, autobusos, autocaravanes, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i vehicles d’emergències.
 
Angel Altés

 45 km de pistes
 43 pistes d'esquí
 8 escoles d'esquí/snow
 1 parc infantil
 1 snowpark
 1 estadi de competició
 5 punts de restauració
 2 aparcaments
 Tota la informació a boitaull.cat

 

Vallter: noves escoles per aprendre a esquiar


Vallter, l'estació més oriental del Pirineu, estrena temporada amb dues noves escoles d'esquí i snowboard, una de les quals també empresa d'esports d'aventura de neu. Un servei que està disponible per tots els nivells tant per a adults com per a infants a partir dels 3 anys. Una altra de les novetats és al Parc Lúdic amb noves portes d’accés i d’un espai de venda i recàrrega de forfets únic per aquesta zona. A més, s’han millorat els accessos a l’estació, garantint així el confort i la seguretat dels visitants.
 

 13,9 km de pistes
 13 pistes d'esquí
 4 escoles d'esquí/snow
 1 parc infantil
 6 punts de restauració
 6 aparcaments
 Tota la informació a vallter2000.cat