Alerten d'una «epidèmia de càncer» a Europa la pròxima dècada si no se solucionen les deficiències sanitàries

Una exhaustiva investigació de The Lancet Oncology adverteix els països europeus de les mancances que pateix el sistema i recomana diverses sortides per millorar la situació

Els experts assenyalen les problemàtiques sanitàries
Els experts assenyalen les problemàtiques sanitàries | Europa Press
Victor Rodrigo
16 de novembre del 2022
Actualitzat a les 9:50h
El càncer és un dels principals objectius a combatre per part de la comunitat mèdica, sanitària i científica. Només el 2020, l'any més sensible per a la detecció a causa dels estralls del coronavirus, es van diagnosticar més de 19 milions de casos de càncer a tot el planeta. Les estadístiques, analitzen els experts oncològics, creixen any rere any i això pot situar la humanitat en una situació molt compromesa. Les conseqüències de la pandèmia de Covid-19 van posar de manifest un sistema sanitari mundial molt feble contra el càncer, la seva detecció i la seva capacitat per maniobrar en situacions de risc. Els investigadors de The Lancet Oncology han volgut posar èmfasi en aquesta problemàtica i, a través d'un estudi, han alertat que Europa pot patir una epidèmia de càncer la pròxima dècada.

Donar prioritat a la investigació sobre el càncer és crucial perquè els països europeus ofereixin una atenció oncològica més assequible, han assegurat els investigadors al seu informe. També ha de ser de més qualitat i més equitativa, "ja que els pacients tractats a hospitals amb activitat investigadora tenen millors resultats que els que no ho són". Deixen molt clar que "és més important que mai" que Europa arribi a desenvolupar un programa de recerca del càncer que pugui tenir "un paper transformador" en la millora del diagnòstic, la prevenció, el tractament i la qualitat de vida d'aquelles persones que pateixen ara la malaltia. El professor Mark Lawler, de la Universitat Queen's de Belfast, president i autor d'aquesta gran investigació, ha assegurat que calculen que es van deixar de diagnosticar fins a 1 milió de casos només per culpa de la pandèmia de Covid-19.

"Estem corrent contra el temps per trobar aquests càncers perduts. A més, hem vist un efecte esgarrifós [a causa de la pandèmia] en la investigació sobre el càncer: el tancament de laboratoris i el retard o la cancel·lació d'assajos clínics durant la primera onada pandèmica", ha explicat Lawler. "Ens preocupa que Europa es dirigeixi cap a una epidèmia de càncer la dècada que ve si no es prioritzen urgentment els sistemes sanitaris i la investigació sobre el càncer", ha reblat, en declaracions a diversos mitjans del Regne Unit. Les xifres són prou negatives: no es van fer 100 milions de proves de detecció del càncer i es calcula que fins a un milió de ciutadans europeus podrien tenir un càncer sense diagnosticar a causa del retard en la detecció del càncer.

El Brexit i la invasió d'Ucraïna
Tot i que sembli mentida, la invasió russa d'Ucraïna representa un altre enorme desafiament per a la investigació del càncer a Europa. Rússia i Ucraïna són dos dels majors contribuents a la investigació clínica sobre el càncer al món, especialment a la investigació clínica patrocinada per la indústria, i perdre la seva participació pot desembocar en conseqüències més greus per a tot el continent.

"La investigació oncològica del Regne Unit al món post-Brexit es troba en una cruïlla en què les decisions estratègiques determinaran si seguim prosperant i associant-nos a escala internacional o si l'aïllacionisme reduirà la nostra posició mundial", ha incidit el professor Richard Sullivan, codirector de la investigació i professor de Càncer i Salut Global a l'Institute of Cancer Policy del King's College de Londres. 

Els investigadors i responsables d'aquest estudi publicat a The Lancet esperen que les conclusions i les recomanacions d'aquest informe ajudin la comunitat europea de recerca sobre el càncer a treballar per una agenda més equitativa en què tots els ciutadans i pacients, independentment del seu lloc de residència, es beneficiïn per igual dels avenços en la investigació sobre el càncer.