1 de 10
EDUCACIÓ

Universitats planteja matrícules gratuïtes per a famílies monoparentals

El conseller Nadal aposta per eliminar el recàrrec als aturats amb titulació i impulsar un programa de finançament de places de professorat permanent als centres

El conseller d'Universitats, Joaquim Nadal, al Parlament | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 15 de novembre de 2022 a les 17:22 |
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha plantejat aquest dimarts la matrícula gratuïta dels estudis de grau per les famílies monoparentals i l’eliminació del recàrrec del 40% per aquelles persones que ja han cursat uns primers estudis universitaris i es troben a l'atur.

“Es tracta d’una mesura per afavorir aquells que volen millorar la seva ocupabilitat, que necessiten reciclar-se, que es troben a l’atur perquè el seu àmbit de coneixement ha experimentat canvis importants”, ha detallat. També proposa mantenir l’exempció existent per a víctimes de violència masclista fora de la parella, i el reconeixement a l’alumnat amb matrícula d’honor provinent de cicles formatius.


Ho ha dit en el marc d’una compareixença al Parlament, on també ha anunciat la voluntat d’impulsar un programa de finançament de places de professorat permanent als centres universitaris. “Les plantilles envelleixen per dalt i es precaritzen per baix”, ha afirmat, “baixen el nombre de professors permanents i estables i s’incrementen el nombre d’associats amb poca retribució”.

Durant la seva compareixença, Nadal ha anat repassant diferents aspectes de la conselleria, traçant un pla d’acció, després d’haver agafat el relleu a l’anterior consellera, Gemma Geis, fa tan sols unes poques setmanes. “La conselleria de Recerca i Universitats és sòlida, solvent, està acreditada i té un impacte evident”, ha explicat.


En aquest sentit, ha recordat que el pressupost de l’any 2022 ha estat de 1.572.785.641 euros, una xifra que preveuen ampliar “en un 11% de cara al 2023” en funció dels pressupostos. De fet, Nadal ha insistit que des de la conselleria es treballarà per assolir un “millor finançament intern i extern” tant en l’àmbit de Govern, com en el de transferències de recursos d’altres administracions.

Per això ha assenyalat que s’ha d’enfortir el sistema català “amb l’acord de tothom” i millorant les prestacions del sistema. “Combatrem les rigideses econòmiques, i ens centrarem en polítiques concretes, tangibles i plausibles”, ha afirmat, remarcant la importància d’impulsar les línies mestres del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement i la nova Llei de la Ciència, “fruit de molt de treball i anys de consens”.


Nadal ha celebrat que el sistema català assoleixi prestacions “d’excel·lència”, però també ha avisat que cal millorar pel que fa a aquelles referents a “la transferència i la innovació”. “Ens proposem modernitzar les infraestructures, flexibilitzar i rejovenir les plantilles i millorar els marcs normatius”, ha afegit. Pel que fa a l’ús del català, el conseller ha posat en valor el pla d’enfortiment com una referència pel que fa al seu desenvolupament com a llengua vehicular, assegurant de forma paral·lela “el ple domini de com a mínim tres llengües”.

Finalment, pel que fa a altres actuacions que es volen dur a terme, el titular del Departament ha destacat un programa d’incentius de millora a la docència (dotat amb 30 milions d'euros pels tres pròxims anys), un pla d’inversions d’universitats públiques de Catalunya o l’impuls del model dual a Catalunya. També ha aprofitat per celebrar que les 600 noves places d’infermeria anunciades per l’anterior consellera, “ja s’hagin implementat, esdevenint una realitat”.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació