Barcelona descarta prioritzar el català als pregons de la Mercè

ERC demana potenciar i tenir "sensibilitat" amb la llengua catalana mentre el govern municipal de PSC i comuns ho rebutja per no haver d'"excloure" una part de la població en un acte "simbòlic"

El pregó de la Mercè del 2022, a l'Ajuntament de Barcelona
El pregó de la Mercè del 2022, a l'Ajuntament de Barcelona | @delgovbarcelona
Irene Montagut
15 de novembre del 2022
Actualitzat a la 13:45h
El govern municipal de Barcelona ha rebutjat prioritzar el català als pregons de la Mercè, tal com ha sol·licitat ERC a la Comissió de Drets Socials i Cultura. Els republicans ho han demanat després de conèixer les dades sobre l'ús del català entre els joves de Barcelona, per sota del 50% en tots els districtes de la ciutat. El tinent d'alcalde de Cultura, Jordi Martí, ho ha descartat per "no haver de prioritzar persones en un acte simbòlic" com és el pregó de la Mercè.

El prec d'ERC, defensat per la regidora Gemma Sendra, reclamava que l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) "potenciï l'ús del català en la programació d'activitats i grans esdeveniments, així com en els pregons de la Mercè". Sendra ha rebutjat retirar l'expressió que feia referència al pregó, tal com li ha demanat Martí. La regidora republicana, a més, ha denunciat que en actes institucionals del districte de Nou Barris els regidors del govern "no fan cap parlament en català" i ha demanat "actuar amb sensibilitat" per "protegir una llengua, no prohibir-ne cap altra". 

Pel que fa als pregons, Martí ha apuntat que cinc dels últims vuit han tingut el català com a llengua majoritària. Així, el tinent d'alcalde de Cultura ha defensat que el català sigui prioritari en actes organitzats per l'ICUB, però ha rebutjat fer-ho en actes com el pregó de la Mercè "en què podríem donar a entendre que excloem una part de les persones que usen una llengua o una altra". 

A l'altra cara de la moneda hi ha Ciutadans, que ha intentat "reprovar la imposició d'una llengua per sobre de l'altra", fent referència a la petició d'ERC. La proposta ha estat fallida pels vots en contra d'ERC, Barcelona En Comú i Junts, mentre que ha obtingut el suport del PSC, PP i Valents. Julia Barea, nova regidora de la formació taronja, ha dit que "es posa en perill el castellà" quan es vol "prioritzar" una llengua per sobre d'una altra. Martí, però, li ha desmuntat el discurs: "La visió que el català es vol imposar sobre el castellà és falsa".
Arxivat a