ERC, Junts, CUP i comuns s'alien per demanar conjuntament a l'Eurocambra la prohibició de Pegasus

Diputats catalans esperen poder comparèixer a la sessió de la comissió europea sobre el ciberespionatge del 29 de novembre

Montserrat Vinyets, Josep Rius, Jordi Orobitg i Susana Segovia
Montserrat Vinyets, Josep Rius, Jordi Orobitg i Susana Segovia | ACN
15 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:41h
ERC, Junts, CUP i comuns han presentat aquest dimarts una proposta de resolució perquè diputats de la cambra catalana puguin comparèixer davant del Parlament Europeu per denunciar el ciberespionatge a líders independentistes en el marc del Catalangate. Els partits esperen que aquesta proposta sigui substanciada davant del Ple de la setmana vinent, i un cop aprovada -ja compta amb el suport dels partits necessaris- és l'Eurocambra que ha de decidir donar audiència perquè tres diputats compareguin davant la comissió del Parlament Europeu que hagin demanat els partits. L'objectiu dels grups és denunciar l'espionatge i aconseguir el compromís europeu perquè es prohibeixi l'ús d'aquest programari.

La iniciativa ha estat presentada en roda de premsa conjunta per Jordi Orobitg (ERC), Josep Rius (Junts), Montserrat Vinyets (CUP) i Susanna Segovia (ECP), que han explicat que esperen poder comparèixer a la comissió d'investigació encarregada d'examinar l'ús del programa Pegasus, i en concret a la sessió del 29 de novembre, quan la sessió serà per examinar l'ús de Pegasus a l'estat espanyol. Si l'Eurocambra dona audiència al Parlament, el ple pot designar tres diputats perquè hi compareguin.  

En la proposta, els partits també consideren necessari que l'Eurocambra aprovi una iniciativa per sol·licitat a la Comissió Europea que presenti una proposta legislativa que comporti la "prohibició total i immediata" de l'ús del sistema Pegasus i de qualsevol altre similar a la Unió Europea. També encoratgen l'Eurocambra a "establir mecanismes de control i sanció" als estats que permeten la producció i comercialització d'aquest sistema, com és el cas d'Israel amb Pegasus mitjançant l'empresa NSO. 

Amb la proposta, la cambra també constatarà que l'actual regulació dels drets fonamentals de la Unió Europea "no garanteix" que els estats membres no vulnerar "sistemàticament" els drets dels seus ciutadans. Així mateix, el Parlament també considerarà "imprescindible" que la Unió Europea incorpori instruments europeus de "control" que permetin evitar les pràctiques "abusives i il·legals" en aquest àmbit.

Durant la roda de premsa, Orobitg ha assegurat que es tracta d'elevar al Parlament Europeu una "demanda d'auxili". Al seu torn, Rius ha expressat que esperen trobar en les instàncies europees una "justícia" que no els dona l'estat espanyol. La cupaire Vinyets també ha criticat la "inacció" de l'estat espanyol, i Segovia ha reclamat "transparència, investigació i assumpció de responsabilitats".