1 de 10
TRIBUNALS

La justícia balear rebutja la petició d'un pare per aplicar el 25% de castellà en un institut

La majoria del TSJIB considera que l'interès general de continuar amb el projecte lingüístic del centre mallorquí supera l'interès particular de la filla del recurrent

La façana del TSJIB i l'Audiència Provincial. | EP
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 15 de novembre de 2022 a les 09:16 |
La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha dictat un acte en què ha rebutjat la petició d'un pare de Mallorca perquè la seva filla rebi el 25% de classes de l'institut en castellà. D'aquesta manera, la Sala ha denegat la petició de mesura cautelar del progenitor, que va interposar un recurs contenciós administratiu contra la Conselleria d'Educació i Formació Professional pel silenci administratiu. El pare sol·licitava que la seva filla rebés el 25% de les assignatures troncals en castellà tant en el curs que cursa com en els pròxims.

La decisió, que ha estat secundada per tres magistrats del Tribunal mentre que dues jutgesses han emès un vot particular de discrepància, ha defensat que el marc jurídic de Balears regeix en matèria d'educació un sistema de conjunció lingüística, on es parteix d'una regla general que imposa vehicular l'ensenyament en la llengua catalana almenys en un 50%.


D'acord amb els magistrats, aquesta regla pot incrementar-se sense límit "a través del projecte lingüístic de cada centre que, alhora, ha de ser conforme amb la realitat social, demogràfica i econòmica circumdant". Segons els jutges, la mesura cautelar ha estat sol·licitada per una única persona i només en un centre educatiu, "però s'imposaria igualment als altres alumnes de la classe". Per tant, han considerat que "és una mesura cautelar que, d'una banda, afecta greument l'interès general". A més a més, han sostingut que la seva denegació no és "un perjudici rellevant per a aquesta".

D'altra banda, el Tribunal ha apuntat en la seva decisió que la mesura sol·licitada "és clarament il·limitada i només per aquest fet ja es veu que no pot prosperar". D'aquesta manera, la Sala ha considerat, majoritàriament, que la part recurrent no ha provat que el percentatge real de l'ensenyament en castellà sigui de menys del 25% ni que l'ensenyament de la llengua es decanti de les previsions del projecte lingüístic del centre, que ha estat avalat per la Conselleria.


En l'acte, els magistrats han assenyalat que no consta "quin és l'interès públic que col·lideix amb la petició del recurrent ni quins serien els criteris aplicables per determinar que ha de prevaler el supòsit dret del recurrent i/o la seva filla enfront de l'interès públic i general a mantenir el projecte lingüístic vigent al centre". En definitiva, la Sala ha sostingut que "l'interès social i general supera al particular".

Per contra, les dues magistrades que signen el vot particular han entès que hauria d'haver-se estimat íntegrament la sol·licitud de la mesura cautelar. Les jutgesses han argumentat que el projecte del centre educatiu contempla com a única llengua vehicular d'ensenyament el català, així com han opinat que la mesura cautelar sol·licitada no és contrària als interessos generals.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació