La CUP posa rumb a les municipals amb l'objectiu d'aconseguir un país més «lliure i igualitari»

Els anticapitalistes inicien aquest dissabte un cicle de converses arreu del territori per escoltar la gent "desencantada i decebuda" amb l'"espectacle" de les forces independentistes del Parlament

La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Maria Sirvent
La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Maria Sirvent | I.M.
14 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:43h
Un cop escollits els candidats a l'alcaldia de les quatre capitals de demarcació, la CUP posa rumb a les eleccions municipals del maig vinent sota el lema "Un país en marxa" amb l'horitzó de "cercar un país més lliure i igualitari". Així ho ha explicat la portaveu del secretariat nacional, Maria Sirvent, aquest dilluns al matí des de la seu nacional del partit, on l'han acompanyat la candidata a l'Ajuntament de Barcelona, Basha Changue, i l'exalcalde de Maldà, Sebastià Mata

La CUP comença així un recorregut pel país per poder explicar la proposta política de la formació i escoltar la gent del país que, com ha dit Sirvent, "està decebuda amb l'espectacle protagonitzat per les forces independentistes al Parlament". En aquest sentit, la portaveu del secretariat nacional ha reivindicat el treball conjunt entre la formació i els col·lectius i organitzacions "desencantats" arreu del territori. 

Amb l'objectiu posat en les municipals i sota la premissa que el Parlament "no està donant respostes a les reivindicacions que té el país actualment", la CUP considera indispensable comptar amb el municipalisme. Així, aquest dissabte 19 de novembre inicia a Barcelona i els Guiamets un cicle de sessions de debat i de relacions polítiques amb actors diversos del país, d'àmbit rural i metropolità, per escoltar aquelles persones i col·lectius que lluiten cada dia "per conquerir drets". 

"La regió metropolitana ha de replantejar les lògiques amb les quals ha estat plantejada aquests anys", ha clamat Changue, responsable dels debats metropolitans que s'inicien aquest dissabte a les Cotxeres de Sants amb l'objectiu de crear espais de treball per a les candidatures per tenir un "camp d'acció coordinat". Aquesta mirada "transversal", segons ha indicat, permetrà a la CUP treballar problemàtiques centrals que afecten la regió metropolitana, com ara les afectacions al preu dels lloguers.

A l'altra cara de la moneda hi ha les zones rurals del país. "La capacitat productiva dels territoris ja no és de la gent que hi viu sinó de les empreses que els exploten", ha denunciat Mata, que ha anunciat la trobada als Guiamets per plantejar polítiques que permetin fer front als "problemes estructurals" dels municipis rurals del país. Sota aquest paraigua hi ha la "desertització" del món rural i explicar què és la nova ruralitat.

"Cal que totes les opcions de vida tinguin cabuda en el món rural: diversificació econòmica, que el monocultiu no hi tingui cabuda", ha reivindicat. També al món rural, la formació anticapitalista té l'objectiu de tractar quin ha de ser el paper de les institucions supramunicipals com a "mancomunadores" de serveis per donar atenció a aquesta part de país. 

Derogació de la sedició
Sobre la derogació del delicte de sedició i la reforma del de desordres públics agreujats anunciada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Sirvent ha confirmat que l'anunci acosta la CUP a l'esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat. "No ajuda gens que es facin reformes del codi penal que aplanen el terreny a la repressió contra qui surt a lluitar cada dia", ha lamentat la portaveu del secretariat nacional, que també ha assegurat que amb el nou delicte per desordres públics agreujats es posa "en qüestió" un dret fonamental com el dret a protesta. En aquest sentit, la formació confirma la seva participació en la manifestació en contra de la reforma del codi penal que ha convocat l'ANC per al pròxim 6 de desembre.