El Defensor del Poble contradiu la versió de Marlaska i titlla d'il·legal l'actuació de la policia a Melilla

L'oficina d'Ángel Gabilondo entrega a la Fiscalia un seguit de documentació sobre els fets a la frontera amb el Marroc i demana que s'elabori un protocol conjunt per saber com actuar en aquests casos

Un grup reduït de migrants aconsegueix saltar la valla de Melilla.
Un grup reduït de migrants aconsegueix saltar la valla de Melilla. | EP
14 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:57h
El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, no creu la versió del ministre de l'interior, Fernando Grande-Marlaska sobre els fets a Melilla, i segons una documentació a la qual ha tingut accés la Cadena Ser, així ho ha traslladat a la Fiscalia. L'oficina governamental ha qüestionat punt per punt les explicacions del ministre i ha portat als tribunals un seguit de testimonis i comunicats mèdics de supervivents per demostrar que l'actuació de la policia al pas fronter va ser il·legal. Per intentar que uns actes com els transcorreguts el passat mes de juny no es tornin a repetir, ha demanat que s'elabori un protocol conjunt d'intervenció amb el Marroc.

La policia va llençar pedres als migrants i els va negar l'assistència mèdica
Del document elaborat pel Defensor del Poble se n'extreuen diversos detalls. El primer: la policia era conscient que s'estava produint una situació de risc perquè un dron del cos els enviava, a temps real i, per tant, de forma constant, imatges del pas fronterer. Precisament per això, l'oficina governamental no dona crèdit a Interior quan diu que quan va accedir a l'interior de la tanca no es va trobar cap persona ferida ni morta perquè ja havien netejat l'accés. Les imatges diuen el contrari, mostren desenes de persones aixafades i amuntegades les unes sobre les altres i, a més a més, revelen que la policia va cometre una emissió del deure de socors. Els cossos que eren apilats a terra no van rebre assistència mèdica. Un fet que reforça aquesta tesi és que Interior no ha facilitat mai informació sobre les suposades assistències que haurien brindat.

El segon detall: Marlaska ha reconegut que la Guardia Civil va fer servir material antidisturbis, però mai n'ha detallat gairebé res. Gabilondo ha subratllat que es va fer servir espai de pebre i que la seva utilització podria haver incrementat la situació de perill a la tanca. En aquesta línia, també ha censurat que el cos llancés pedres als migrants que intentaven arribar a l'Estat. D'altra banda, el Defensor del Poble no només ha acreditat que els gendarmes marroquins van entrar a territori espanyol, sinó que també ha asseverat que agents espanyols els hi van entregar persones que ja havien creuat la tanca. Gabilondo ho descriu com a "entregues expeditives".