Qui són els magistrats que jutjaran Laura Borràs?

Els jutges Barrientos, Lacaba i Manzano dictaran sentència sobre el cas dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes

Laura Borràs, en una imatge d'arxiu
Laura Borràs, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
09 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:37h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutjarà a partir d'aquest divendres la presidenta de Junts, Laura Borràs, pel cas dels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El tribunal estarà presidit per Jesús Maria Barrientos, president del TSJC i ponent, Fernando Lacaba, i María Jesus Manzano. Borràs s'enfronta a una pena de sis anys de presó i vint-i-un d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental, per haver -presumptament- fraccionat i adjudicat a dit diversos contractes a un conegut seu, l'informàtic Isaías Herrero, que també s'asseurà al banc dels acusats, juntament amb un tercer implicat en la trama, Andreu Pujol.

Jesús María Barrientos, apartat de causes sobre el procés
Jesús María Barrientos (Lleó, 1958) és el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i té el mandat caducat, però res fa pensar que hagi de deixar pas abans del judici a Borràs. Serà el president del tribunal que jutjarà la presidenta del Parlament suspesa i molt probablement serà el jutge més qüestionat per la defensa. Durant la seva trajectòria, Barrientos ja condemnat Artur Mas pel 9-N, la mesa de Forcadell per l'1-O i Quim Torra pels llaços grocs. Fa uns mesos, va ser apartat de la causa per la mesa de Torrent i el mateix TSJC va dir que havia perdut "l'aparença d'imparcialitat" per jutjar causes relacionades amb el procés. El tribunal ha descartat apartar-lo, malgrat que la defensa de Borràs va intentar apartar-lo per manca d'imparcialitat.

Fernando Lacaba, un veterà de l'Audiència de Girona
Amb llarga trajectòria com a president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba (Borja, 1956) va fer el salt al TSJC a finals de 2020. Va intentar ser president del TSJC l'any 2015, però el càrrec se'l va quedar Barrientos. A l'Audiència de Girona, el cas més mediàtic que ha hagut de jutjar és el del segrest de la farmacèutica d'Olot, Maria Àngels Feliu. En aquell moment va denunciar un "judici paral·lel" als mitjans sobre un cas que va tenir molta repercussió social. En una entrevista recent al Diari de Girona, Lacaba va lamentar la judicialització de la política. "No es pot pretendre que les baralles i les discrepàncies polítiques es resolguin als tribunals", deia. També assegurava que, malgrat el que pugui semblar des de fora, la justícia "no està polititzada". "Això va bé a segons quins partits polítics o per finalitats electorals, però la justícia no està polititzada", sentenciava.

María Jesus Manzano, de la secció d'apel·lació del TSJC
La magistrada María Jesus Manzano és la magistrada més desconeguda dels tres que jutjaran Borràs. Actualment és magistrada de la secció d'apel·lació de la sala civil i penal del TSJC. D'ella en destaca una decisió inèdita que va prendre el 2000, com a titular del jutjat penal 20 de Barcelona, quan va negar la sentència a una dona víctima de violència masclista perquè no havia comparegut en el procés amb advocat. Per això, argumentava, no se li podia notificar la sentència. Més enllà d'això, també és una de les magistrades que signat resolucions relacionades amb el crim de la Guàrdia Urbana, i va participar durant el procediment contra la mesa del Parlament de Roger Torrent, motiu pel qual no va poder formar part del tribunal d'enjudiciament. A Manzano li correspon per torn ser la tercera magistrada que conformarà el tribunal que jutjarà el cas de Laura Borràs.