Què és millor: rentar-se les dents en llevar-se o després d'esmorzar?

Un grup d'experts debat sobre els pocs estudis que hi ha al respecte, que presenten conclusions contradictòries i poc clares

Els especialistes presenten avantatges i inconvenients d'una de les qüestions més debatudes del món de l'odontologia.
Els especialistes presenten avantatges i inconvenients d'una de les qüestions més debatudes del món de l'odontologia. | Pexels
NacióDigital
12 de novembre del 2022
Actualitzat a les 9:44h
Hi ha una recomanació que sap o bé hauria de saber tothom: com a mínim, t'has de rentar les dents dos cops al dia. Un al matí i l'altre abans d'anar a dormir. Però pel que fa al matí, hi ha opinions de tot. Quan t'has de raspallar: abans o després d'esmorzar? Els experts no es posen d'acord. De fet, aquesta és una qüestió àmpliament debatuda en el sector de l'odontologia. Hi ha veus que defensen que és millor fer-ho abans i altres després. A qui ens hem de creure?

Experts del New York Times han debatut sobre els pocs estudis que hi ha al respecte, que presenten resultats poc clars i limitats. Així i tot, sí que han estat d'acord en presentar tot un seguit d'avantatges i inconvenients per tal que cadascú decideixi. 

Rentar-se les dents abans d'esmorzar
La microbiòloga i dentista pediàtrica Apoena de Aguiar Ribeiro ha explicat que quan ens llevem al matí la quantitat de bacteris que tenim a la boca són en el seu punt àlgid. "Aquest és el motiu pel qual ens fa pudor tot just ens despertem", ha precisat. Si sumem això al fet que és comú que bona part dels esmorzars siguin molt rics en carbohidrats de sucre, com poden ser els cereals, el pa, les magdalenes o els pancakes, la nostra boca es converteix en un caldo de cultiu perfecte perquè les bacteris es multipliquin. Quan això passa, es deixen anar àcids que poden fer malbé l'esmalt protector de les dents, quelcom que fa que siguem més propensos a tenir càries, ha apuntat Ribeiro. Així doncs, segons aquesta especialista, rentar-se les dents abans d'esmorzar fa que desapareguin les bacteris i que sigui impossible que puguin multiplicar-se.

Una altra raó per rentar-se les dents abans d'esmorzar és que fer-ho fa que comencis a produir més saliva, una de les coses que més protegeix la dentadura. A més a més, si fem servir una pasta amb fluor, segons la doctora, la dentadura encara serà més resistent al deteriorament perquè aquesta substància fa més fort l'esmalt i neutralitza els àcids de l'esmorzar. Per la seva banda, la doctora i professora d'odontologia pediàtrica a la Universitat de Carolina del Nord Rocío Quinonez ha defensat que incorporar aquesta pràctica abans d'esmorzar ens assegura que no ens oblidarem. "Si et rentes les dents abans de menjar, no et passarà allò típic que n'oblides o no tens temps i ja no ho fas. Aquesta és una cosa que és probable que et passi, per exemple, si tens l'hàbit d'esmorzar fora de casa, en un bar o a la feina", ha assenyalat.

Rentar-se les dents després d'esmorzar
D'altra banda, el dentista, professor, doctor i vicedegà d'Afers Acadèmics de la Universitat d'Odontologia de Michigan, Carlos Gonzalez-Cabezas, ha considerat que "la realitat és que hi ha força gent que no es raspallar bé, així que encara que es rentin les dents abans d'esmorzar, és probable que encara li quedin restes de bacteris després de fer-ho. És per això que els bacteris restants poden multiplicar-se i produir àcids quan esmorzen o bé al llarg del dia, així que s'haurien de raspallar, també, després de menjar per minimitzar les restes". Tanmateix, ha afirmat que el fluor de la pasta de dents actua millor si després de rentar-nos les dents no mengem.

En la mateixa línia, altres experts i expertes han assegurat que rentar-se les dents tot just després d'ingerir un cafè o un suc de taronja fa malbé l'esmalt. Precisament per això, hi ha especialistes com ara la doctora Ribeiro que han aconsellat esperar-se 30 minuts després d'esmorzar per rentar-se les dents. I, en cas de no poder esperar tant, el que ha aconsellat és beure aigua o glopejar abans de passar al raspallar.

Per tot plegat, els i les especialistes han considerat que, al final, veient que no hi ha consens en el món científic, el que és millor depèn de cadascú. Segons Ribeiro, "no hi ha proves que sustentin cap de les dues opcions, així que tampoc crec que hi hagi una diferència tan gran entre optar per una cosa o per l'altra". És per això que ha conclòs que la pregunta clau que s'ha de fer cada persona a títol individual és: quina de les dues opcions farà que sigui més regular? "Tria la resposta i fes-ho", ha resumit.