Illa, sobre la reforma del codi penal: «No es despenalitza res, i res d'amnistia»

El líder del PSC subratlla que amb aquests canvis no es despenalitzen les conductes del 2017 i recorda que continua vigent el delicte de rebel·lió i l'instrument per l'aplicació del 155

Salvador Illa, aquest divendres al faristol del Parlament.
Salvador Illa, aquest divendres al faristol del Parlament. | ACN
11 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:41h
L'acord per eliminar la sedició ha tingut reaccions diferents per part dels artífexs de la reforma del codi penal. Més enllà de la celebració d'Unides Podem i ERC, des del PSOE es manté un perfil baix, i és que aquest moviment fruit del diàleg amb els republicans, comportarà també costos electorals a Pedro Sánchez. La posició, és similar per part del PSC. El primer secretari, Salvador Illa, ha assegurat aquest divendres que l'eliminació del delicte de sedició és una "bona mesura" que respon al compromís d'investidura de Pedro Sánchez, però ha volgut deixar clar que la reforma pactada del Codi Penal no suposa "desjudicialitzar", sinó que la "política ocupi l'espai propi de la política". "No es despenalitza res, i res d'amnistia", ha dit en roda de premsa des del faristol del Parlament.

Aquest divendres PSOE i Unides Podem han registrat al Congrés la reforma anunciada ahir al vespre per Pedro Sánchez, que contempla la supressió del delicte de sedició i la seva substitució per un nou delicte de desordres públics agreujats, amb una condemna màxima de cinc anys, que fins ara era de sis. La reforma també estableix que perquè es pugui considerar que existeixen desordres públics, agreujats o no, hi ha d'haver "actes de violència o intimidació". 

Illa ha assegurat que amb aquests canvis "no es despenalitzen les conductes típiques del 2017", i ha subratllat que continua vigent el delicte de rebel·lió i l'instrument per l'aplicació de l'article 155 per quan "es vulnerin les administracions". Així mateix, la reforma, ha assegurat, incorpora "l'experiència del 2017". També ha garantit que la posició del PSC no canviarà respecte a l'amnistia i el referèndum que demana l'independentisme: "Això era ahir, serà demà, i serà d'aquí un any i d'aquí a deu". 

Illa també ha contestat les crítiques del PP, a qui ha exigit "una mica d'humilitat", perquè Catalunya avui està "molt millor" del que estava fa cinc anys quan governava Mariano Rajoy: "Demano que donin menys lliçons, sobretot d'alguns que l'any 2017 governaven", ha etzibat el líder socialista, que també ha recordat als populars que els socialistes van donar suport el 2017 al seu govern "en uns moments difícils". 

Sobre la possibilitat que ara s'obri un nou escenari on ERC vulgui incorporar els socialistes en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, Illa ha recordat que la seva formació s'ofereix des de l'estiu al Govern per negociar els comptes. "Què faran a partir d'ara, no ho sé. Sí que sé què haurien de fer: governar", ha apuntat Illa, que ha exigit a l'executiu d'Aragonès que "deixi de fer tactiqueta política de xemeneia estreta i de sostre baix", com considera que és prioritzar la negociació amb Junts quan fa poc que han sortit de l'executiu.