La dreta espanyola acusa Sánchez de «traïdor» per la derogació de la sedició

Feijóo creu que Sánchez comet una "irresponsabilitat històrica" amb la reforma del codi penal mentre Arrimadas l'acusa d'anar contra la "dignitat" de la democràcia

Patxi López i Jaume Asens als passadissos del Congrés abans de registrar la derogació de la sedició
Patxi López i Jaume Asens als passadissos del Congrés abans de registrar la derogació de la sedició | ACN
Maria Rabella / Lluís Girona
11 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:20h
La dreta espanyola ha respost com s'esperava a la derogació de la sedició que va presentar aquest dijous a la nit Pedro Sánchez. Traïdor, irresponsable o antidemocràtic són alguns dels adjectius triats pels líders del PP, Vox i Ciutadans per denunciar el que tots entenen com una concessió cap a l'independentisme i ERC a canvi que el dirigent socialista pugui mantenir-se a la Moncloa, també a través de l'aprovació dels pressupostos de l'Estat.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo ha criticat la "irresponsabilitat històrica" de Sánchez. En un fil de Twitter publicat aquest divendres al matí, Feijóo ha acusat Sánchez d'avantposar el seu interès polític al de l'Estat i ha considerat que és també una irresponsabilitat "corregir la feina del Suprem de la mà dels condemnats". Ha titllat el cap de l'executiu espanyol, també, d'ingenu perquè, ha alertat, l'independentisme "mai, mai es conforma".

D'altra banda, s'ha mostrat convençut que hi ha una majoria social que no accepta més "mentides" del govern de Sánchez "ni més xantatges de l'independentisme", tot i que el president del PSOE va negar que la reforma sigui una exigència d'ERC per tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat. Segons Sánchez, el nou tipus penal serà "més o menys homologable" amb altres democràcies europees com Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica i Suïssa. Però, així i tot, el dirigent gallec ha subratllat que els espanyols tenen la seva paraula per retornar a l'Estat "la qualitat democràtica que es mereix".
 
Ciutadans parla d'antecedent "molt perillós" contra el "consens constitucional"
Pel que fa a l'altre partit de la dreta espanyola, Ciutadans, la seva presidenta Inés Arrimadas ha assegurat que la reforma de la sedició és un "antecedent molt perillós" i representa "una cessió arbitrària al separatisme" per continuar al Palau de la Moncloa. Alhora, ha avisat que la mesura va "en contra del Suprem, del consens constitucional" i de "la dignitat" la democràcia espanyola. "Sánchez desballesta el Codi Penal a mida dels condemnats per sedició", ha denunciat Arrimadas en un missatge de Twitter, en el qual també ha assenyalat que el líder de l'executiu estatal "no té límits".
 
Per part seva, el sotssecretari general de Ciutadans i portaveu nacional, Edmundo Bal, ha recordat que Sánchez "es va presentar a les eleccions demanant el vot als espanyols amb la promesa de portar pres" a l'expresident Carles Puigdemont mentre que ara anuncia "un Codi Penal a la seva mida per aplanar el camí a la impunitat a futurs cops a la Constitució". Bal, també a través de les xarxes socials, ha lamentat que els fets són "inqualificables: no té cap escrúpol". Per la part de Vox, Santiago Abascal només va fer una piulada dient "traïdor".

Patxi López i Jaume Asens tramiten el canvi al Congrés
Els encarregats de registrar el canvi del codi penal al Congrés dels Diputats han estat el portaveu socialista a la cambra, Patxi López, i el president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens. López ha afirmat que la reforma pot facilitar l'extradició dels exiliats i, en particular, la de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. "No tornarà a haver-hi santuaris per als atemptats contra l'ordre públic", ha afirmat aquest divendres en roda de premsa al Congrés.

Per la seva banda, Asens ha afirmat que "els fets del 2017 no es poden enquadrar en un delicte de desordres públics, que exigeix violència i intimidació". Així doncs, a parer d'Asens, si es pogués formular alguna acusació contra els polítics independentistes, seria únicament per malversació i, en aquest cas, també "caldrà veure com s'interpreta que queda perquè està en concurs amb la sedició". "Ningú podrà ser acusat pel delicte de sedició. Desapareix, no es pot formular cap acusació pel delicte de sedició", ha remarcat aquest divendres al matí en una entrevista a TV3.