PSC, ERC, CUP i comuns deixen en mans de la mesa del Parlament sancionar Dalmases per vulnerar el codi de conducta

Els quatre grups refan la proposta de Cuevillas i consensuen un informe en el qual certifiquen que l'exvicepresident de Junts va cometre un "acte d'intimidació" que constitueix una "infracció lleu"

El diputat de Junts Francesc de Dalmases en una imatge d'arxiu.
El diputat de Junts Francesc de Dalmases en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
11 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:32h
La comissió de l'Estatut dels Diputats, reunida aquest divendres, ha aprovat un informe consensuat entre PSC, ERC, CUP i comuns que constata que el diputat de Junts Francesc de Dalmases va vulnerar el codi de conducta del Parlament quan va esbroncar la subdirectora del FAQS, una acció que els grups han tipificat de "infracció de caràcter lleu". Així mateix, en les conclusions de l'informe, els grups constaten que els fets són "clarament constitutius d'un acte d'intimidació". L'informe s'ha aprovat amb el suport dels partits impulsors, el vot en contra de Junts, i l'abstenció de Vox, Cs i el PP.

Aquest document es traslladarà ara a la mesa del Parlament, que serà l'encarregada de decidir de quina manera sanciona Dalmases per la infracció "de caràcter lleu" que constata la comissió de l'Estatut dels Diputats. Segons el codi de conducta, les infraccions que no són de caràcter "molt greu" poden ser penalitzades amb una amonestació pública i amb multes d'entre 600 a 12.000 euros
 

Proposta de la comissió de l'estat del diputat sobre Dalmases by Naciodigital on Scribd



La setmana passada, en una primera sessió de la comissió de l'Estatut dels Diputats, els grups van decidir obrir una investigació i elaborar el dictamen, que van encarregar a Cuevillas. En aquesta trobada, també Dalmases, que està de baixa mèdica, va fer arribar una carta on acceptava que la periodista es va sentir intimidada. A partir d'aquest material i altres documents com l'informe de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals sobre aquests fets, Cuevillas va elaborar un esborrany en el qual proposava limitar la sanció a una amonestació pública sense multa, argumentant que "es tracta d'una infracció lleu" i que "s'ha produït una acceptació dels fets" amb "disculpes" incloses per part de Dalmases.

Avui reunits, PSC, ERC, CUP i comuns no han mostrat suport a la proposta de Cuevillas. En la seva intervenció, el diputat de Junts ha dit, com ja va declarar la setmana passada, que considera que el codi de conducta "no té un rang normatiu suficient" per prendre decisions d'aquest tipus. En canvi, l'informe que ha aprovat la majoria de la comissió de l'Estatut dels Diputats, considera que el codi "si té rang normatiu suficient" però opta per no proposar sanció, ja que considera que ho ha de decidir la mesa.

Més enllà de l'aprovació que s'ha dut a terme aquest divendres, els partits que no han votat a favor de la proposta tenen fins dilluns per presentar el seu vot particular. L'escrit que presentarà Cuevillas insisteix en què els fets "no haurien de ser objecte de sanció", però en el cas que la mesa decidexi fer-ho, proposa que sigui el mínim càstig: una amonestació pública. També assegura que no té clar "l'abast de la condició de diputat", ja que considera que en el moment de l'esbroncada Dalmases no estava actuant com a tal. 

Vot Particular de Jaume Alonso-Cuevillas sobre Dalmases by Naciodigital on Scribd



La intimidació de Dalmases a la periodista del programa de TV3 es va produir el mes de juliol. En aquell moment PSC, ERC, CUP i comuns van demanar que la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, prengués mesures, i aquesta ho va derivar a la comissió de l'Estatut dels Diputats, presidida per Cuevillas, que no la va activar. Ara fa unes setmanes NacióDigital va publicar l'informe intern de Junts que certifica els fets, i la pressió sobre Dalmases va acabar forçant la seva dimissió en els càrrecs orgànics i també la convocatòria de la comissió al Parlament.

Ara la pilota està a la teulada de la mesa del Parlament, presidida actualment per la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés. El dimarts, si res no canvia, hi ha convocada una sessió en la qual els grups presents a l'òrgan rector tindran coneixement de manera oficial de l'informe de la comissió de l'Estatut dels Diputats.