El Parlament constata la «pèrdua de confiança» en Aragonès

Junts culpa el president de la Generalitat d'haver-se quedat sol: "No compleixen els acords i no són de fiar"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. | ACN
10 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:25h
Des del moment en què Junts va decidir sortir del Govern, el partit de Laura Borràs i Jordi Turull s'ha entestat a posar el focus en la solitud del nou executiu d'ERC. Ho ha fet mitjançant declaracions públiques, però també ha volgut vehicular-ho a través de la via parlamentària, com ha passat aquest dijous, que el Parlament ha aprovat una moció impulsada per Junts per "constatar" la "pèrdua de confiança" de la majoria parlamentària en el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Aquesta moció, amb un únic punt, ha rebut 77 vots a favor del PSC, Junts, CUP i comuns, mentre que la resta de formacions, inclosa ERC, s'han abstingut. Vox ha decidit no votar. El motiu de les dretes ha estat no entrar en les batalles entre els dos exsocis.
 

Votació sobre la pèrdua de confiança en Aragonès. Foto: NacióDigital



En la seva intervenció per presentar la iniciativa, el diputat i portaveu de Junts Josep Rius ha culpat Aragonès d'haver-se quedat sol "perquè no compleixen els acords i perquè no són de fiar", i també ha instat els d'Oriol Junqueras a "superar" la ruptura del Govern i a explicar obertament amb quins suports compten des de la seva sortida. En aquest sentit, ha defensat que és "lícit, normal i democràtic" que la cambra constati la pèrdua d'aquesta majoria.

Junts va presentar aquesta moció a començaments de setmana i acte seguit els republicans van registrar tres esmenes per intentar modificar el text que Junts no va acceptar. La intenció dels republicans era que el text no constatés una "pèrdua de confiança" sinó "un canvi en la configuració del Govern" atribuïda a la decisió de Junts de sortir-ne. Sobre aquesta qüestió, Rius ha assegurat que no van acceptar les esmenes perquè eren com una "nova moció".

Al seu torn, la portaveu d'ERC i secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha retret a Junts que faci una "oposició extrema per bloquejar l'acció de l'executiu", i ha recordat a Rius, una vegada més, que la sortida de Junts del Govern la va decidir la seva militància: "No se'ls ha fet fora, van fer una consulta i es van inventar una auditoria per justificar-la", ha expressat Vilalta, que ha titllat la decisió de "legítima" però ha exigit que ara treballin amb "menys politiqueig de curta volada i més alçada de de mires". 

Tot plegat s'ha discutit amb l'ombra dels pressupostos. L'executiu té previst aprovar els nous comptes a finals de novembre o a començaments de desembre, i assegura per activa i per passiva que després els vol tirar endavant amb Junts, CUP i comuns, tot i la mà estesa del PSC per negociar-los. Els republicans pressionen els de Borràs mentre aquests auguren un "tripartit", i és que els de Junqueras no volen acceptar l'ajuda del PSC si en paral·lel no s'avança en la desjudicialització a Madrid.

Si ERC reivindica que totes les negociacions han d'avançar en paral·lel, des del PSC insisteixen a desvincular-ho. La portaveu socialista Alícia Romero ha aprofitat la seva intervenció durant el debat de la moció per demanar als republicans que "aclareixin" què volen fer en aquesta situació de minoria, i una vegada més els ha recordat que els socialistes s'han posat a disposició per aprovar els pressupostos: "De moment no tenim clar si volen aprovar els pressupostos amb nosaltres", ha expressat Romero.

També els comuns han expressat el seu malestar per la lentitud del Govern a l'hora de gestionar els comptes: "Fa molt de temps que el govern no governa", ha lamentat el portaveu David Cid, que ha expressant que esperen "d'una vegada per totes" que hi hagi comptes. Just aquest matí la seva formació ha portat a votació la petició que els comptes de l'any vinent doblin la despesa en lloguer social, que ha sortit aprovada.

Per la seva banda la diputada cupaire Dolors Sabater ha volgut matisar que els seus motius per constatar la retirada de la confiança en Aragonès són diferents a les de Junts, perquè considera que els postconvergents "recriminen" al Govern la falta de valentia per defensar la independència mentre que ells són "els primers a doblegar-se als interessos oligarquics de Madrid" per defensar macroprojectes.