L'esborrany de l'informe de Cuevillas proposa sancionar Dalmases amb una amonestació pública i sense multa

La posició del partit de Borràs és no imposar cap sanció perquè el diputat de Junts va cometre una "infracció lleu" i ja ha manifestat "les seves disculpes"

Francesc de Dalmases en una imatge d'arxiu.
Francesc de Dalmases en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
10 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:43h
Una amonestació pública i cap multa. Aquesta és la proposta del president de la Comissió de l'Estatut dels Diputats, Jaume Alonso-Cuevillas, per penalitzar l'actitud intimidatòria del diputat de Junts Francesc de Dalmases amb la subdirectora del FAQS. L'esborrany de l'informe, avançat pel diari Ara i al qual ha tingut accés NacióDigital, recull que la posició de Junts és que n'hi ha prou amb una amonestació "tenint en compte que es tractaria d'una infracció lleu i que s'ha produït una acceptació dels fets per l'expedientat, que ha manifestat les seves disculpes". 

Els partits, reunits la setmana passada per activar la via parlamentària per sancionar Dalmases després que l'informe intern de Junts certifiqués la seva actitud "incorrecta", van acordar que Cuevillas seria l'encarregat de presentar un esborrany, però ara poden presentar esmenes a l'informe, que es debatrà i votarà durant la sessió convocada per aquest divendres a les 10.30 hores. En aquesta trobada, hauran de trobar el consens per elevar un document final a la mesa del Parlament, que serà l'encarregada de dictaminar i imposar la sanció final. Si bé en l'informe la comissió pot proposar la seva proposta de sancions, és l'òrgan rector de la cambra qui pren la decisió.

"La majoria de la comissió estima que, de conformitat amb el que preveu l'article 28.6 del codi de conducta, els fets analitzats podrien ser constitutius d'una infracció de caràcter lleu", recull Cuevillas en el document. Dins de l'àmbit de la penalització per infraccions lleus, l'amonestació pública és la més baixa de les sancions, però també es preveuen multes de fins a 12.000 euros.

La norma en la qual es basa la revisió de l'actitud de Dalmases és el codi de conducta, que estableix que els diputats han de mantenir "una conducta en tot moment respectuosa" amb els altres diputats i amb els ciutadans, i també estableix que la col·laboració amb els mitjans de comunicació s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a tenir una opinió formada". 

Tot i això, el mateix Cuevillas, que és de l'entorn directe de Dalmases, ja va posar en entredit la setmana passada la validesa jurídica d'aquesta norma, que fins i tot va titllar de "nyap". Aquest qüestionament de la norma el reflecteix Cuevillas en l'esborrany, on en l'apartat de consideracions recull que alguns membres de la comissió, principalment de Junts, "mantenen dubtes" sobre si el codi de conducta "té rang normatiu suficient per tipificar infraccions". Tot i això, la majoria de portaveus entenen que si té rang normatiu suficient.