La Fiscalia demana apartar un dels pèrits de Borràs que va ser condemnat per tortura i assassinat

La defensa de la líder de Junts ha encarregat a Emilio Hellín, exmembre de Fuerza Nueva i responsable de la mort de Yolanda González, un informe clau en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes, segons ha avançat "Eldiario.es"

Laura Borràs, al ple.
Laura Borràs, al ple. | Adrià Costa
10 de novembre del 2022
Actualitzat a les 10:39h
La Fiscalia ha demanat al jutge que aparti de la causa pels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) un dels pèrits contractats per la defensa de Laura Borràs per elaborar un informe clau per als seus advocats. Segons ha avançat eldiario.es, es tracta d'Emilio Hellín, que es va canviar el nom pel de Luis Enrique. A banda d'exercir com a pèrit, Hellín va ser membre de la formació d'ultradreta Fuerza Nueva i condemnat pel segrest, tortura i assassinat de Yolanda González, una estudiant de 19 anys, el 1980.

Fonts de la defensa consultades per NacióDigital asseguren que no se'ls ha notificat res sobre aquesta qüestió i ressalten la competència tècnica del pèrit assenyalat per fer la seva feina. L'encàrrec es va fer fa més d'un any. L'informe conclou que els correus electrònics de Borràs interceptats pels Mossos en què l'aleshores directora de la ILC parla del fraccionament de contractes es van aconseguir de manera il·legal. Si el tribunal considera vàlid aquest informe, això aplanaria el camí de l'absolució.

La defensa considera que el moviment de la Fiscalia intenta tapar les conclusions de l'informe i recorden que el pèrit assenyalat no incorre en cap dels requisits per ser apartat de la causa. Així, la llei d'enjudiciament criminal diu que un pèrit es pot recusar en cas de parentesc o afinitat amb l'acusat, interès directe o indirecte en la causa, o amistat íntima o enemistat manifesta amb l'acusat. La fiscal, però, manté que algú que ha "transgredit la llei i el dret d'aquesta manera, no pot ser cooperador vàlid en cap acte o efecte de la justícia", i per això vol que se l'aparti de la investigació.

Emilio Hellín va ser condemnat per l'Audiència Nacional el 1982 a 43 anys de presó per matar a trets Yolanda González, una estudiant de 19 anys que era militant del Partit Socialista dels Treballadors sota el pretext erroni que era membre d'ETA. Aprofitant un permís penitenciari de 1987, Hellín es va fugar al Paraguai, on va ser detingut per la Interpol dos anys després i retornat a Espanya. El condemnat va aconseguir el tercer grau el 1995 i més tard es va canviar el nom. En l'àmbit professional, ha participat en desenes de casos com a pèrit judicial expert en anàlisi informàtic.

La causa contra Borràs investiga diversos contractes fraccionats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. La Fiscalia li demana sis anys de presó i vint-i-un d'inhabilitació mentre que la defensa, pilotada per Gonzalo Boye, demana l'absolució. Durant tot el procediment, Borràs ha assegurat que és víctima d'una persecució política i que es tracta d'un cas de lawfare. El judici s'hauria de celebrar d'aquí uns mesos, però per ara ja ha comportat que el Parlament suspengui Borràs com a presidenta de la cambra en aplicació del reglament.