Batlle reivindica el descens dels delictes a Barcelona davant la percepció ciutadana d'inseguretat

El tinent d'alcaldia de Seguretat defensa les noves pales detectores d'armes blanques que la Guàrdia Urbana utilitzarà de manera aleatòria en grans concentracions per combatre la "cultura de la navalla"

Albert Batlle en una imatge d'arxiu
Albert Batlle en una imatge d'arxiu | ACN
10 de novembre del 2022
Actualitzat a les 10:34h
La mitjana de denúncies per tinença d'armes blanques a Barcelona és de tres al dia i la percepció d'inseguretat a la ciutat està en augment constant. Tot i això, el tinent d'alcaldia de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, assegura que les dades objectives mostren que hi ha un "descens dels delictes", també els mesos d'estiu, quan les incidències han baixat fins a un 12% a la capital catalana, segons ha indicat.

Davant l'augment d'apunyalaments a la ciutat, que és causat per l'increment de persones que circulen per la via pública amb una arma blanca -un fet que Batlle cataloga com la "cultura de la navalla, importada d'altres països, i un problema comú a les grans ciutats espanyoles"-, la Guàrdia Urbana comptarà amb pales detectores d'armes blanques, que s'utilitzaran en llocs "de concentració multitudinaris", de forma aleatòria i sempre que hi hagi una "causa justificada" o es tingui indicis que algú en pot portar. "Un mil·límetre és la distància entre la rascada i la mort", ha advertit el tinent d'alcaldia per justificar els nous controls amb pales detectores en grans concentracions, que ja estaran presents a la festa de Cap d'Any de l'Avinguda Maria Cristina.

La inseguretat augmenta exponencialment al districte de Ciutat Vella i la droga té un paper rellevant. "Necessitem reforç policial", ha exigit Batlle, després que aquest dimarts el govern municipal demanés a Interior crear una unitat específica dels Mossos per lluitar contra el narcotràfic. Davant l'augment de consumidors de droga als carrers del centre, sobretot al barri del Raval, la Guàrdia Urbana ha incrementat un 25% els efectius destinats a Ciutat Vella, ja que reconeixen que hi ha un "problema": "La part més conflictiva és la part que més es visita". 

Un altre factor que contribueix a la inseguretat ciutadana són les ocupacions delictives, com ara els narcopisos i la gent que ven i lloga claus perquè es pugui entrar als habitatges. Per aquest motiu Batlle ha defensat la decisió d'aprovar les "desocupacions exprés" de les ocupacions que afecten persones i que, en alguns casos, ha indicat, són "vulneracions per part de la propietat". 

Sobre la relació amb el cos de Mossos d'Esquadra, el tinent d'alcaldia ha assegurat que estan en un moment "dolç": "Sempre he defensat una col·laboració estreta entre les forces policials". Tot i això, Batlle ha carregat contra el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, perquè no s'està avançant amb l'accés de la GUB al banc d'empentes dactilars, tot i que el Ministeri d'Interior ho va autoritzar el març passat. A més, el dirigent del PSC ha criticat que Interior "té parat" el conveni de violència masclista des de fa temps i ha lamentat la negativa del Departament a integrar-se a una oficina de denúncies conjunta entre Mossos i Guàrdia Urbana.
Arxivat a