El «no» a la independència supera per vuit punts el «sí»

El CEO assenyala que els independentistes partidaris de la via dialogada tripliquen aquells que defensen la unilateralitat

La manifestació de la Diada d'aquest 2022.
La manifestació de la Diada d'aquest 2022. | Adrià Costa
09 de novembre del 2022
Actualitzat a la 13:57h
L'independentisme dista de ser majoritari en la societat catalana. Així ho indica el tercer baròmetre de l'any del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest dimecres, segons el qual un 42% de catalans vol la independència de Catalunya i un 50%, no (la resta no ho sap o no contesta). En l'anterior baròmetre, feta pública el juliol, el "sí" sumava un 41% de les adhesions i el no, un 52%, retallant-se lleument la distància, si bé l'evolució se situa dins del marge d'error del sondeig.

Pel que fa a com haurien d'actuar a nivell més concret, un 41% respon que cal la independència, un bloc que es conforma amb un 30% que defensa la via pactada i un 11%, per la unilateral. Per altra banda, un 39% opta per la unitat d'Espanya, un grup que resulta de sumar el 28% que vol la unitat però pactada i un altre 11% que la desitja unilateral, sense cap acord entre les parts.

Pel que fa als electorats concrets, els de Junts estan dividits entre aquells que reclamen la independència unilateral i pactada (un 43% opta per cada opció) i els de la CUP es decanten lleugerament per la via dialogada (44%, per un 41% de la unilateralitat). La independència pactada, però, és molt majoritària entre els votants d'ERC (73%, per un 11% d'unilateralistes), mentre els comuns uneixen un 42% que defensen la unitat amb Espanya i un 37% que opta per la independència (en els dos casos, amb diàleg). Pel que fa als electorats unionistes, els del PSC estan decantats pel diàleg i també, en menor mesura, els del PP, els de Cs estan dividits i els de Vox estan lleugerament escorats cap a la unitat sense pacte.

Finalment, el CEO també pregunta per la preferència d'encaix amb l'Estat amb resposta múltiple. En aquest cas, tan sols un 34% prioritza que Catalunya sigui un estat independent, el percentatge més baix de la sèrie històrica que ja havia aparegut en el darrer baròmetre. Tot i això, segueix sent l'opció més citada, per davant de la comunitat autònoma, opció del 29% d'enquestats, superant el federalisme, pel qual opta només el 20% (també tocant terra). Escassament un 8% defensa que Catalunya perdi competències i esdevingui una mera regió d'Espanya.