1 de 10
Emergència social

Barcelona dobla les places per acollir en casos d'emergència: de refugiats a víctimes d'un incendi

L'Ajuntament suma 100 nous llits amb un nou centre ubicat a tocar de l'espai ja existent per a les casos sobrevinguts

L'entrada al nou Centre d'Acolliment d'Emergències (CAE) de Barcelona | D.C.
per David Cobo, Barcelona, Catalunya | 9 de novembre de 2022 a les 12:10 |
L'Ajuntament de Barcelona doblarà els pròxims dies les places disponibles per acollir persones en situació d'emergència. Arribarà a tenir-ne 200. Aquests llits formen part dels espais que l'administració pot oferir en situacions sobrevingudes, amb un ampli ventall de casuístiques, des de l'acollida de migracions en casos com el d'Ucraïna fins a un esfondrament d'una casa, un incendi o un atemptat, ha explicat la tinenta d'alcaldia responsable de Drets Socials i Justícia Global, Laura Pérez, en la presentació de l'espai als mitjans. També es planteja el seu ús com a refugi climàtic a l'estiu o com a zona d'acollida a persones sense llar durant l'operació fred.

El nou centre té 100 places, que se sumen al centenar que l'ajuntament ja tenia disposades per al Centre d'Urgència i Emergències de Barcelona (CUESB) per a situacions inesperades. L'any passat es van atendre 254 emergències d'aquesta mena. És a dir, un fenomen que va requerir l'activació d'aquest servei una vegada cada dia i mig.


"No podem preveure l'emergència", ha dit Pérez, però sí que es pot "reforçar el múscul per a quan tenim fets sobrevinguts". Així, la representant del govern municipal ha reivindicat l'estrena d'un equipament que arriba a donar servei a 24 municipis de l'àrea metropolitana amb què el CUESB té conveni. En aquest sentit, les dades de l'any passat mostren com els serveis socials que atenen les emergències barcelonines cada vegada tenen més pes. L'any passat es van atendre gairebé 38.000 persones, un 42% més que el 2020

24 hores, 365 dies


El centre, que compta amb un espai de separació entre les habitacions de dones i homes, inclou sales polivalents, consigna, rober, menjador, infermeria, així com espai per al treball social i direcció. S'anomena Centre d'Acolliment d'Emergències (CAE) i està ubicat al número 161 del carrer Ramon Turró, al Poblenou. La comissionada d'Acció Social a Barcelona, Sonia Fuertes, també ha exposat el plantejament d'unes sales amb facilitat "d'adaptació" per si s'han de moure taules o plantejar espais de joc per a nens que arribin al centre. Tot plegat ha costat 3,35 milions d'euros i s'ha construït en vuit mesos.
 

Així són les habitacions d'aquest nou CAE a Barcelona, amb uns llits que se separaran quan entri en funcionament Foto: D.C.


La disposició d'aquest nou equipament suposa també sumar un espai que està preparat les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, ha exposat el consistori. Si fins ara hi havia 100 places amb aquesta mateixa possibilitat, a la ciutat, ara Barcelona en tindrà el doble, des de finals de novembre, quan es preveu que el centre estigui enllestit de manera definitiva. Una situació que és diferent de la d'un tercer espai, ubicat al passatge Dos de Maig, que té capacitat per a 75 persones i ha funcionat en moments puntuals com a recurs d'emergències, però que no sempre ho ha fet sota gestió del CUESB. 

Sigui com sigui, el CAE estrenat aquest matí es veu com la consolidació de "l'expertesa contrastada" de la ciutat de Barcelona en l'abordatge de les emergències. Unes situacions que, com adverteixen també des del mateix CUESB, "cada vegada són més freqüents".

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació