Mor Carme Alcoriza, exsecretària i guardiana dels secrets de Jordi Pujol

Va estar al costat de l'expresident al llarg de quasi tot el seu mandat i va continuar col·laborant-hi després

Carme Alcoriza, en una imatge d'arxiu
Carme Alcoriza, en una imatge d'arxiu | Facebook personal
08 de novembre del 2022
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 14:22h

Carme Alcoriza, secretària del president Jordi Pujol al llarg de bona part del seu mandat, ha mort aquest dimarts. Alcoriza va treballar amb Pujol a Palau des d'inicis dels vuitanta fins que va deixar la presidència de la Generalitat (2003). Amb posterioritat, però, va continuar col·laborant amb l¡expresident en el seu despatx oficial. Amb ella se'n va una de les persones més properes a l'expresident Pujol i considerada una de les seves col·laboradores més influents

El periodista Jesús Conte, molt proper a Pujol, ha recordat a NacióDigital que Alcoriza va treballar amb Pujol des d'abans de la seva arribada a la presidència. Va ser-ne col·laboradora ja en els anys de Banca Catalana i va ser ella qui va mecanografiar alguns dels seus textos més rellevants, com la conferència sobre les terceres vies a Europa que Pujol va fer a Esade el 1975, encara sota el règim de Franco.

La seva figura va ser molt influent i fins va generar cert mite, compatible amb una actitud sempre discreta en el seu comportament, amb fama de bona organitzadora i persona hàbil. Alcoriza es va convertir en una persona influent, amb accés a l'agenda del president. Va acabar sent un testimoni de totes les vicissituds per les quals va passar l'era Pujol, des de les primeres victòries electorals al cas Banca Catalana, fins a l'etapa de Lluís Prenafeta en la secretària general de la Presidència i el posterior declivi.

Hi ha testimonis que han deixat escrit fins a on es notava el pes de Carme Alcoriza, que segons un dels antics col·laboradors de Pujol, Ramon Pedrós, en el llibre La volta al món amb Pujol, va mantenir una relació tensa amb Marta Ferrusola i el seu intervencionisme. Pedrós explica en el llibre els intents de Ferrusola d'aprofitar alguns viatges presidencials per activitats de negoci, amb l'oposició d'Alcoriza.