Junts retreu a Junqueras que aixequi «el veto» al PSC pels pressupostos i augura «un tripartit»

Sales exigeix a ERC que deixi de pressionar Junts i l'acusa de gestar un intercanvi de cromos" pressupostari amb socialistes i comuns entre els comptes espanyols, els de l'Ajuntament, i els catalans

La portaveu de Junts, Mònica Sales.
La portaveu de Junts, Mònica Sales. | ACN
08 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:03h
La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha retret al president d'ERC, Oriol Junqueras, que hagi aixecat "el veto" al PSC en la negociació dels pressupostos, després que el Govern d'ERC es reunís dilluns amb una delegació socialista. "El tripartit amb PSOE i comuns que ja funciona a ple rendiment a Madrid i a Barcelona, aviat el veurem a Catalunya", ha advertit Sales en roda de premsa aquest dimarts, des d'on ha augurat "un intercanvi de cromos en tota regla" entre els comptes espanyols, els de l'Ajuntament, i els catalans. 

Les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas també es van reunir la setmana passada amb Junts, amb qui els republicans insisteixen que volen aprovar els comptes. Sales ha demanat als de Junqueras que deixin de "pressionar" a Junts per aquest aval. "El focus no és Junts, qui ha de fer els pressupostos és el Govern d'ERC", ha insistit la portaveu, que ha assegurat que la seva formació vol treballar "amb seriositat". 

Ha assegurat que durant la reunió hi van anar "a escoltar", i també van demanar concreció. Sobre les reiterades crides d'ERC a l'aprovació dels pressupostos perquè van ser iniciats per l'exconseller de Junts Jaume Giró, Sales ha insistit que ara el context "ha canviat": "Eren uns pressupostos d'un govern de coalició. Els pressupostos avui no són de Giró", ha insistit.

D'altra banda, Sales s'ha referit a la moció que el seu grup parlamentari ha registrat perquè el Parlament constati la "pèrdua de confiança" en el Govern. ERC hi ha presentat diverses esmenes per matisar el text, però Junts ja ha avançat que no les acceptaran, per la qual cosa no arribaran a ple. Sales ha explicat que de moment estan negociant amb la resta de grups per mirar que el text pugui tirar endavant. La moció es debatrà i votarà dijous a la tarda.

Sobre l'informe del Parlament Europeu que confirma l'espionatge a 65 independentistes amb Pegasus, la portaveu de Junts ha exigit al govern espanyol que assumeixi "responsabilitats polítiques" i que dimiteixin "els responsables polítics" de la situació.