Junqueras avisa el PSC que per negociar els pressupostos s’ha «d’acostar al 80%»

Junts lamenta que s'hagi "aixecat el veto" als socialistes i té esperança que prosperi la moció de confiança que ha registrat aquest dimarts al Parlament

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu.
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | EP
08 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:48h
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ja no tanca la porta a pactar els nous pressupostos de la Generalitat amb el PSC. En una entrevista a Els Matins de TV3 ha condicionat la negociació al fet que el principal partit de l'oposició "faci passes per reconciliar-se amb el 80% de la societat catalana", quelcom que per a ell significa superar la "repressió" i avançar en la "negociació amb el PSOE". I tot i que no n'ha donat més detalls, sí que ha assegurat que ara mateix no es dona la situació per asseure's amb Salvador Illa, però que en cas de veure evolució "segur que ens podríem posar d'acord". Per a ell, "l'important és aprovar-los per la situació econòmica actual" i que "la qüestió és veure quines formacions ens donaran suport" en clara referència a Junts, a qui ha tornat a demanar que aprovi els pressupostos que "ells mateixos han elaborat".

Les declaracions de Junqueras arriben menys de 24 hores després que el seu partit s'hagi reunit amb el PSC a Palau en el que representa el primer contacte formal pels pressupostos. De la trobada, en van sortir dues conclusions principals. La primera, la pressió per part d'Illa perquè ERC "premi molt l'accelerador" per avançar en la trobada d'un acord, tot i que va valorar la cita positivament. La segona, el fet que l'executiu subratllés, una vegada més, que la seva prioritat és la d'aprovar els comptes amb Junts i els comuns.

Junts lamenta que s'hagi "aixecat el veto" i té esperança en la moció de confiança
Sobre el paper de Junts en els pressupostos ha parlat la portaveu del partit al Parlament, Mònica Sales, que ha retret al líder d'ERC que hagi "aixecat el veto" al PSC en la negociació. "El tripartit amb PSOE i comuns que ja funciona a ple rendiment a Madrid i a Barcelona aviat el veurem a Catalunya", ha augurat. Sales també ha aprofitat per insistir a l'executiu que concreti la distribució pressupostària per departaments si vol trobar un acord amb la seva formació.

D'altra banda, Sales s'ha referit a la moció que el grup parlamentari ha registrat perquè el Parlament constati la "pèrdua de confiança" en el Govern. ERC hi ha presentat diverses esmenes per matisar el text, però Junts ja ha avançat que no les acceptaran. La portaveu ha detallat que de moment estan negociant amb la resta de grups per mirar que el text pugui tirar endavant. La moció es debatrà i votarà dijous a la tarda.

ERC acceptaria una rebaixa de la sedició, però demana "més força" per negociar 
Aquest dimarts, Junqueras també s'ha referit a la reforma del delicte de sedició i la seva negociació amb el govern espanyol. Concretament, ha opinat que no cal complir tots els objectius, que seria la derogació total, i ha deixat entreveure, així, que podrien acceptar una rebaixa de la pena. En aquesta línia, la secretària general del partit, Marta Rovira, també present en la conversa, ha demanat tenir més força en la taula de diàleg. Més concretament, ha tornat a interpel·lar el 80% de la societat per "tenir més força" en les reivindicacions. Això, segons Junqueras, podria ser un dels aspectes que facin arribar el pacte abans que s'esgoti la legislatura.

Així i tot, Rovira ha afirmat que seran "molt discrets" amb els avenços que es vagin produint en la negociació, ja que la informació amb la qual es treballa podria "posar en risc un resultat que ens ha de permetre gaudir dels drets i humans i defensar un projecte independentista en una societat democràtica". Segons Junqueras, aquesta discreció és "el més útil per a la feina i per al país". Així doncs, els avenços en la negociació de la sedició arribaran, sí és que arriben, amb comptagotes i segons la secretària general, "quan tinguem un acord, s'explicarà".

Finalment, Rovira també ha fet referència a les declaracions de l'expresident Carles Puigdemont en què va afirmar que "enviats del PSOE" l'havien visitat a Waterloo per oferir-li un "bon tracte" judicial. L'altdirigent republicana ha assegurat que no en tenia coneixement i que, en el seu cas personal, "mai" ha rebut cap visita dels socialistes. Si haguessin vingut, però, "m'hi hagués assegut, però crec que no s'han atrevit a fer-ho".