Junts acusa Aragonès de «deixar la porteria buida» a l'hora de defensar el català a Europa

L'eurodiputat Comín retreu al president que no "confrontés" amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, quan li va exigir, segons ell, el compliment del 25% de castellà a les escoles del país

Reunió de Junts al Parlament Europeu.
Reunió de Junts al Parlament Europeu. | Junts
07 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:38h
Dard de Junts al president de la Generalitat, Pere Aragonès, després d'una reunió interparlamentàrtia de la formació celebrada al Parlament Europeu. Toni Comín, eurodiputat i vicepresident del Consell per la República, ha apuntat que va ser "preocupant" que el "titular" de la reunióentre Aragonès, i el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, fos que se li exigia al Govern el compliment del 25% de castellà. Fonts de Presidència, quan es va celebrar la reunió -fa tres setmanes-, van especificar que en cap moment es va fer aquesta demanda, i que en tot cas s'hi va parlar per informar Reynders que hi havia un nou marc normatiu que supera la sentència del 25%, ara pendent d'avaluació del Tribunal Constitucional (TC).

"Volem fer reunions com aquesta de manera periòdica", ha assenyalat Comín, en referència a la trobada entre representants del Parlament, del Congrés, del Senat i també del Parlament Europeu. Segons l'exconseller de Salut, hi ha un factor clau en els propers mesos: la presidència de torn espanyola de la Unió Europea (UE). "Ho aprofitarem a fons per denunciar la situació de Catalunya i el conflicte amb l'Estat", ha remarcat l'eurodiputat de Junts. Segons ell, en la presidència espanyola es discutirà de l'estat de dret, una carpeta en la qual, segons Comín, hi ha "risc de vulneració de drets fonamentals" en el cas de les institucions espanyoles. "I això ho hem de poder denunciar de manera coordinada", ha apuntat. A banda de la presidència de torn i de la llengua, el tercer focus, a parer de Junts, és el ritme d'execució dels fons europeus.

Segons el vicepresident del Consell per la República, aquest ritme s'assembla al de les inversions previstes per l'Estat a Catalunya, que sovint acaben arribant només a un terç de les quantitats pressupostades. Comín ha comparegut al costat d'Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts; Míriam Nogueras, cap de files de la formació al Congrés dels Diputats; i Josep Lluís Cleries, representant al Senat. A la cita també hi ha assistit Carles Puigdemont, eurodiputat i expresident de la Generalitat.