ERC insta Junts a facilitar la tramitació dels pressupostos del Govern «com han fet amb els de Colau»

Vilalta assegura que el Govern treballa perquè els comptes siguin "el més justos possibles": "Estem convençuts que ens trobarem amb els comuns"

07 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:17h
Marta Vilalta, portaveu d'ERC
Marta Vilalta, portaveu d'ERC | Marc Puig (ERC)
ERC continua dirigint la pressió a Junts per afiançar-se l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, que l'executiu encara no ha presentat. La setmana passada, el Govern de Pere Aragonès es va reunir amb la formació de Laura Borràs i Jordi Turull, i també amb els comuns, dues de les formacions amb qui l'executiu vol aprovar els comptes. Els d'Oriol Junqueras insisteixen que aquest és un projecte iniciat per l'exconseller de Junts Jaume Giró, i amb aquest argument els republicans insisteixen a Junts que els ajudin "com a mínim" a tramitar els comptes: "No entendríem que Junts facilités la tramitació dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona com ja han fet i, en canvi, bloquegessin la negociació dels pressupostos del país", ha expressat Vilalta en roda de premsa des de la seu del partit.

Mentre que ERC intenta vincular els pressupostos a Junts, des de Junts insisteixen que aquests no són els comptes de Giró, sinó de la nova consellera Natàlia Mas, i és per això que ja han anunciat que traslladaran un catàleg de demandes als republicans que consideren que s'haurien d'incorporar als pressupostos, entre les quals hi poden figurar reformes fiscals com suprimir l'impost de successions, una postura que ERC no comparteix i que també suposaria un xoc amb les peticions dels comuns, que volen apujar més els impostos a les rendes altes. "No tenim constància del decàleg", ha expressat Vilalta, que ha insistit en el fet que seria bo que Junts negociï els pressupostos: "No entendríem que giressin l'esquena", ha afegit.

Als comuns, Vilalta els ha assegurat que estan "convençuts" que el Govern treballa perquè els pressupostos "siguin els més justos possibles", que serveixin d'escut social i també per continuar amb la "transformació verda" i garantir "prosperitat compartida". "El capteniment és que siguin els pressupostos més justos possibles i estem convençuts que ens trobarem amb els comuns", ha insistit Vilalta. També ha assegurat que continuen amb la "mà estesa" a la CUP per obrir una negociació, tot i que els anticapitalistes han decidit plantar, d'entrada, l'executiu en minoria dels republicans. 

La portaveu i secretària general adjunta també ha aprofitat per valorar favorablement el resultat de la primera fase del congrés nacional que ha tornat a ratificar el lideratge d'Oriol Junqueras i Marta Rovira amb el 87% dels vots i amb el 50,2% de la participació, 7 punts menys que l'any 2019. "La xifra no és gens menystenible, al contrari", ha expressat, i ha valorat que quan hi ha una sola candidatura "sempre hi ha menys participació". Preguntada sobre la segona fase del congrés -prevista per finals de gener- en la qual s'hauran d'aprovar els documents estratègics del partit, ha assegurat que continuaran refermant la línia del diàleg amb l'estat que es va apuntalar en la conferència nacional del passat mes de març, i que fixava la taula de negociació com "la millor confrontació democràtica".

"Les línies estratègiques continuen vigents. Ens haurem d'actualitzar tenint en compte el context", ha concretat Vilalta, que també ha apuntat que en funció de com vagi evolucionant la taula de diàleg, faran una actualització dels documents estratègics: "Del procés de negociació esperem que en surtin resultats", ha afegit la portaveu, que també ha reconegut que a hores d'ara "no hi ha gaires novetats de la negociació". "Sabem que hi ha el compromís que es pugui celebrar abans que acabi l'any. Nosaltres hi comptem. Volem que se celebri com més aviat millor", ha afegit.

Vinculada amb la taula, hi ha l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat i la reforma de la sedició. La portaveu dels republicans s'ha limitat a dir que continuen explorant el "marge" que hi ha per aprovar-los, però ha alertat que encara estan "lluny", tot i que ja van facilitar la primera tramitació. En aquest sentit, ha avisat que seria més fàcil el vot a favor d'ERC als comptes si es compleixen els compromisos dels anteriors pressupostos, si s'estableix un mecanisme de garanties de compliment de les inversions, i si augmenten les inversions en qüestions socials i d'habitatge: "El govern espanyol té deures per complir". 

Una vegada més, sobre la vinculació entre els avenços de la taula de diàleg i l'aprovació dels pressupostos, ha insistit que es tracta que "tot pugui avançar". "És necessari que en les negociacions que succeeixen de forma paral·lela tot avanci", ha afegit Vilalta.