Candidats a les eleccions municipals 2023 a Tarragona: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Tarragona? Coneix tots els qui es presenten a les eleccions municipals de 2023 a la ciutat

L'Ajuntament de Tarragona, en una imatge d'arxiu.
L'Ajuntament de Tarragona, en una imatge d'arxiu. | ACN
07 de novembre del 2022
Actualitzat el 27 de març del 2023 a les 14:29h

En les últimes eleccions municipals a Tarragona, el PSC va obtenir la victòria en vots però una aliança de múltiples partits amb ERC al capdavant va permetre a Pau Ricomà, cap de files del republicans, acabar arribant a l'alcaldia. En aquesta ocasió, amb un consistori fragmentat que escull 27 regidors, la prioritat per als partits no és només ser la força més votada, sinó també partir d'una bona posició per als pactes municipals.

Rubén Viñuales, candidat del PSC a Tarragona

 

L'excap de files de Ciutadans, que va quedar tercer en les últimes eleccions, fa el salt al PSC per rellevar l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, que ha deixat la primera fila de la política. Viñuales té el repte de fer que els socialistes tornin a ser la llista més votada, com va passar el 2019, i obtenir l'alcaldia, a diferència del que va passar en aquella ocasió. Amb la seva tria, el PSC intenta captar també el vot de Ciutadans, que en el seu moment va convertir Tarragona en un dels seus principals feus.

Pau Ricomà, alcalde i aspirant a la reelecció per ERC

 

Ricomà va arribar a l'alcaldia l'any 2019 tot i no haver guanyat les eleccions i haver quedat per darrere de Ballesteros, del PSC. Gràcies als vots d'ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem, el dirigent republicà es va convertir en el màxim dirigent de la ciutat. L'alcalde opta ara a la reelecció i tornarà a necessitar aliances per revalidar el càrrec, en cas que l'aritmètica li permeti estar en disposició de revalidar-lo.

Lorena de la Fuente, candidata de Ciutadans, un partit en caiguda lliure

 

L'actual portaveu del grup municipal de Ciutadans, Lorena de la Fuente, serà accidentalment l'alcaldable de la formació taronja, tot i entrar al consistori a la meitat del mandat. La marxa de Viñuales al PSC, de Sonia Orts i de Javier Calderón al grup dels no adscrits, i del retorn de Francisco Javier Domínguez a la seva vida professional, va renovar completament el grup, amb només dos representants dels quatre inicials. A banda de la desfeta local, també acusaran la crisi interna del partit en l'àmbit estatal, ara mateix en hores baixes. 

Jordi Sendra, candidat de Junts a Tarragona

 

Anteriorment regidor i diputat, Jordi Sendra torna a la política perquè Junts tingui representació al plenari. El partit s'ha desentès del grup municipal de la formació, ja que no hi ha cap afiliat a la formació d'entre els tres regidors triats al 2019. La possible candidatura de Centrem, marca vinculada al PDECat, farà que el ja minvat espai polític postconvergent es divideixi encara més.

Jordi Collado, candidat d'En Comú Podem

 

Àngels Pérez és l'actual portaveu d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona, després que plegués aquest passat estiu la cap de llista al 2019, Carla Aguilar. Suspesa de militància i obligada a entregar l'acta, la crisi interna entre Comuns i Podem es va accentuar especialment arran del debat dels pressupostos municipals de 2022. Això, quan ja feia mesos que el seu anterior company de grup, Hermán Pinedo, havia passat a no adscrit per tal de mantenir les seves responsabilitats de govern, tot i el trencament entre ERC i els comuns. Finalment, aquest mes de febrer s'ha escollit el número 1 de la llista: Jordi Collado, que representa l'espai de Tarragona en Comú. Collado tindrà com a número 2 Toni Carmona, de Podem.

La CUP tria Eva Miguel

 

La marxa de Laia Estrada al Parlament va deixar sense lideratge clar una CUP que posteriorment va optar per entrar al govern d'ERC i Junts. Inés Solé i Eva Miguel són les dues actuals regidores, i recentment s'ha anunciat que Miguel serà la cap de llista.

Maria Mercè Martorell, candidata al PP


El PP ha optat per recuperar una anterior regidora, Maria Mercè Martorell. No serà, doncs, José Luis Martín, el cap de llista al 2023. El regidor i actual portaveu del grup, ara a l'oposició, va agafar el relleu del seu predecessor, Alejandro Fernández, ara al Parlament. Els populars s'intentaran recuperar de la pèrdua de regidors (de 4 a 2) que es va produir al 2019. S'haurà de veure si la llista de Francisco Javier Gómez (Vox) els prendrà alguna oportunitat.

Dades de les eleccions del 2019 que va guanyar Pau Ricomà, d'ERC

 

Aquests són els resultats de les eleccions del 2019 a Tarragona, en les quals hi van participar un 63% del cens per escollir els 27 regidors del consistori:

  • PSC (Josep Fèlix Ballesteros): 7 regidors
  • ERC (Pau Ricomà): 7 regidors
  • Ciutadans (Rubén Viñuales): 4 regidors
  • Junts (Dídac Nadal): 3 regidors
  • En Comú Podem (Carla Aguilar): 2 regidors
  • CUP (Laia Estrada): 2 regidors
  • PP (José Luis Martín): 2 regidors