1 de 10
investigació

L'aliment protector contra el càncer d'endometri, segons un estudi català i de Harvard

Un treball entre la prestigiosa universitat i un equip liderat per la investigadora catalana Marta Crous-Bou conclou que el risc es redueix un 10% en dones que prenen cafè

El cafè pot tenir efectes protectors contra el càncer d'endometri | Freepik
per L.G., Barcelona, Catalunya | 3 de novembre de 2022 a les 10:15 |
Un estudi epidemiològic liderat per la investigadora de l'Institut Català d'Oncologia (ICO)/Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) Marta Crous-Bou i la Universitat de Harvard ha conclòs que el cafè podria tenir un efecte protector davant del càncer d'endometri.

L'estudi ha avaluat l'associació entre el consum de cafè i el risc de patir un càncer d'endometri ha observat que aquelles dones que bevien cafè tenien aproximadament un 10% menys de risc de patir un càncer d'endometri. A més, es va poder veure que aquesta disminució era encara més important en les dones que tenien sobrepès o obesitat, que és el principal factor de risc de patir aquesta malaltia, i on és més evident l'efecte beneficiós del cafè i els seus compostos.


L'estudi s'ha fet combinant dades de dones d'arreu del món incloses en el consorci E2C2, Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium. En concret, s'han combinat les dades de més de 40.000 dones, algunes amb càncer d'endometri (12.000) i la resta lliures de malaltia, tenint en compte factors de risc com obesitat, diabetis, consum de tabac o edat de la menopausa.

Estudis previs apuntaven a aquesta associació però fins ara no s'havia explorat mai en una cohort tan nombrosa i tenint en compte tants factors de risc. La investigadora principal ha apuntat però que els mecanismes biològics darrera d'aquesta associació no se saben del cert, tot i que els investigadors creuen que tenen a veure amb determinats components del cafè com poden ser els polifenols o altres antioxidants. Aquests podrien ser capaços de reduir els nivells d'estrògens o insulina, dues hormones implicades en l'origen d'aquest tumor.


Els resultats podrien plantejar obrir les portes a fer assaigs clínics amb suplements que continguin aquests compostos i poder fer petites intervencions en grups de pacients concrets amb més risc de patir la malaltia per tal d'observar l'evolució. Crous-Bou ha destacat la importància de confirmar l'efecte beneficiós dels compostos del cafè, ja que és una beguda molt consumida arreu.

Altres notícies que et poden interessar

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació