«Estaríem preparats»: Tarragona supera amb èxit el simulacre de risc químic

Els alcaldes demanen continuar avançant en les polítiques de sensibilització: "És necessari que la prevenció sigui una rutina"

Un grup de nens, amb l'observadora de Protecció Civil, poc abans que sonessin les sirenes
Un grup de nens, amb l'observadora de Protecció Civil, poc abans que sonessin les sirenes | Josep M. Llauradó
02 de novembre del 2022
Actualitzat a les 20:19h
Un "confinament generalitzat": aquest és el resultat, segons el Departament d'Interior, del simulacre de risc químic d'aquest dimecres al Camp de Tarragona. El conseller Joan Ignasi Elena ha assegurat que les sirenes i els avisos als telèfons intel·ligents han funcionat sense incidències i que tot plegat és a causa de la feina de Protecció Civil. "És necessari que la prevenció sigui una rutina", ha afegit després de comentar que "la feina no s'acaba aquí". I és que l'any vinent hi ha previst un altre simulacre, en aquest cas al polígon nord, als municipis del Morell, la Pobla de Mafumet i Vilallonga del Camp.

Mentrestant, al polígon Alba de Reus, a les urbanitzacions Covamar i Mirador de Salou, als barris de Ponent de Tarragona i als termes municipals de la Canonja i de Vila-seca prop de 50 observadors en 30 punts enllestien la seva tasca d'avisar la població que hi havia en marxa el simulacre. En total, a tres quarts de vuit del vespre ja s'havien rebut més de 700 enquestes que s'havien complimentat a través d'Internet i aproximadament 50 persones havien trucat al telèfon d'emergències 112 per preguntar què estava passant.

Aquestes dades apuntaven a un "èxit" de la feina prèvia, donat que en un cas d'accident real podrien haver estat centenars les trucades rebudes pels operadors. Tan sols s'ha fet l'autocrítica que els alcaldes no tenien a l'agenda el telèfon en cas de declarar-se un accident, a més a més que els avisos dels mòbils havien d'arribar en l'idioma del dispositiu i, en canvi, han arribat dues vegades, una en anglès i l'altra en català i castellà.

El nou delegat del Govern, Àngel Xifré, ha acompanyat el conseller d'Interior, i ha fet una crida a "garantir que la gent se senti segura i informada", per després donar pas als alcaldes dels municipis afectats. Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, ha agraït "la implicació de la ciutadania", alhora que ha recordat que des del 2020 el territori reclamava el retorn del Plaseqta, és a dir, la gestió de les emergències químiques des del Camp de Tarragona. Ricomà s'ha referit al "comportament exemplar" de grans superfícies, clubs esportius i comerços: "Quan he vist carrers buits ho he trobat emotiu", ha dit, "hem fet un canvi de cultura, estem actuant de manera preventiva, no reactiva".

També ha parlat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, sobre la celebració del consell assessor: "He pogut constatar que en cas d'haver-hi un accident químic estaríem preparats". Pellicer ha proposat fer un simulacre d'aquest tipus cada any per instaurar "la cultura de la prevenció". La conclusió, per part seva, és clara: "S'avança molt bé".

Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, ha afirmat que encara aquest 2022 "no sabem per què va passar" l'accident d'IQOXE. "Serà molt difícil que se sàpiga, perquè va explotar un reactor", ha afegit, "això d'avui és un exercici normal, no s'hauria d'haver deixat de fer". Al seu costat, Pere Segura, alcalde de Vila-seca, deia que aquest simulacre ha permès treballar la "percepció" i "donar tranquil·litat a la ciutadania". Al seu municipi, Segura ha assegurat que hi ha hagut "grans avingudes i comerços amb un exercici exemplar de civisme".
 

El conseller d'Interior Joan Ignasi Elena i el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, aquest dimecres. Foto: Josep M. Llauradó


Seguiment desigual en funció del barri i el municipi
Els punts habilitats de control i observació han pogut constatar segons el conseller que el seguiment era notable, però no a tot el radi d'afectació ha estat d'aquesta manera. Comerços que no han abaixat persianes, carrers amb vianants i carreteres plenes de cotxes també ha estat una dinàmica comuna.

A l'Anella Mediterrània de Campclar, per contra, els clubs esportius s'havien distribuït els pavellons per tancar-se a partir de dos quarts de set de la tarda. Els més joves s'han confinat i pràcticament tothom que hi havia a l'exterior ha entrat al pavelló més proper. Alguns, fins i tot, han trobat algun entreteniment com ara animar equips de bàsquet que entrenaven a l'interior del Palau d'Esports Catalunya, tot celebrant els punts i les millors jugades.

 

L'Anella Mediterrània de Campclar, aquest dimecres. Foto: Josep M. Llauradó