1 de 10
CAS DALMASES

El cas Dalmases torna al Parlament: possibilitat de sanció de fins a 12.000 euros

Malgrat que Junts esperava tancar l'episodi amb la dimissió del vicepresident del partit, aquest dijous comença a la cambra catalana una avaluació sobre la possible vulneració del codi de conducta

Francesc de Dalmases i Laura Borràs en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
per Carme Rocamora, Barcelona, Catalunya | 2 de novembre de 2022 a les 19:14 |
Tres mesos i mig després de la intimidació del diputat de Junts Francesc de Dalmases a la subdirectora del FAQS en el marc d'una entrevista a Laura Borràs, el Parlament engega aquest dijous els mecanismes per avaluar si l'exvicepresident del partit ha vulnerat el codi de conducta de la cambra catalana i, en cas afirmatiu, procedir a la imposició d'una sanció que podria incloure des d'una amonestació pública fins a una multa de fins a 12.000 euros. Serà la mesa del Parlament l'encarregada de prendre l'última decisió si la comissió de l'Estatut dels Diputats, que es reunirà aquest dijous, obre una investigació arran de l'esbroncada del diputat.

L'episodi que involucra Dalmases va transcendir el mes de juliol arran de les informacions publicades per NacióDigital i Eldiario.es. A partir d'aquell moment, quatre grups parlamentaris -PSC, ERC, CUP i comuns- van exigir a la llavors presidenta del Parlament que s'iniciés una investigació; Borràs ho va derivar a la comissió de l'Estatut dels Diputats, presidida per Jaume Alonso-Cuevillas. Cuevillas és proper a Dalmases i Borràs, i la comissió no es va convocar. Tampoc ho va fer amb l'inici del curs polític el mes de setembre.La polèmica va quedar al calaix, però es va tornar a situar en l'agenda mediàtica amb la publicació, per part de NacióDigital de l'informe intern de Junts, que certificava aquesta intimidació. El document, difós el 23 d'octubre per aquest diari, va provocar que Dalmases es veiés obligat a dimitir com a vicepresident del partit. No va deixar, però, el seu escó, i ara la pressió es concentra en la via parlamentària, amb la comissió convocada aquest dijous. Si bé l'òrgan està presidit per Cuevillas, aquest dimecres la mesa del Parlament ha informat la comissió de l'Estatut dels Diputats els passos que haurà de seguir sobre el cas de Dalmases, després que Cuevillas demanés aclariments sobre el procediment.


El que fixa el codi de conducta del Parlament és que, si es considera que hi pot haver indicis de males pràctiques, la comissió ha d'iniciar un procediment de verificació del cas, i per mitjà d'una investigació reservada ha d'examinar tots els fets, la informació existent i valorar si hi ha circumstàncies suficients per a una possible infracció. Si així ho considera, s'ha de començar el procediment amb l'audiència obligatòria de Dalmases.


Un cop acabat el procés d'investigació, la comissió elabora un informe, una recomanació o una proposta. Se sotmet a votació i s'eleva a la mesa del Parlament. El dret a vot el tenen tots els partits, ja que la comissió està formada per un diputat de cada grup parlamentari. La comissió, però, no dictamina la sanció del diputat, sinó que és la mesa qui valora aquesta opció, a partir de la informació facilitada per la comissió i del que estipula el codi de conducta.

En concret, el que estableix la norma parlamentària en l'article 7.2 és que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa" amb altres diputats i amb ciutadans. En cas de vulneració, es preveu l'amonestació pública o multes d'entre 600 i 12.000 euros per les infraccions lleus. Si són considerades "molt greus" també es pot imposar una suspensió temporal del diputat mentre no resolgui la situació d'incompliment. 


La intimidació del diputat a la periodista del FAQS no és l'únic cas que involucra la mà dreta de Borràs. En l'executiva de Junts que va acabar amb la dimissió de Dalmases com a vicepresident del partit, dues dirigents també van certificar la conducta agressiva del diputat, que segons aquestes veus, també hauria actuat amb autoritarisme amb companys del seu mateix grup parlamentari. Tot i haver-se conegut en privat i en públic aquestes qüestions, Junts desitjava, amb la dimissió de Dalmases dels càrrecs orgànics, que la polèmica quedés enterrada. Han estat la resta de partits, però, que s'han agrupat per analitzar si el comportament d'aquest representant de la cambra catalana requereix una reprovació o una sanció.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació