Les analítiques descarten que l'ADN a la roba d'Helena Jubany sigui de l'únic acusat

El jutge ordena la comparativa de les mostres trobades a la vagina amb les de Xavi Jiménez

El mural en memòria a Helena Jubany
El mural en memòria a Helena Jubany | Albert Hernàndez
02 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:52h
Les mostres d'ADN trobades a la robad'Helena Jubany, la jove bibliotecària que va ser assassinada el desembre de 2002 a Sabadell, no són de l'únic acusat del cas, Xavi Jiménez. Així ho ha determinat l'anàlisi de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, però ha establert que hi ha restes d'una altra persona, un home, a més de la mateixa Jubany.

D'altra banda, el mateix òrgan ha examinat, de forma parcial, les restes genètiques trobades a la vagina de Jubany i en l'informe s'ha subratllat que precisament aquesta "parcialitat" obtinguda fa que els resultats "només es poden fer servir per excloure" i "no d'inclusió". És per això que el jutge del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell, que instrueix la causa, ha ordenat la comparativa amb ADN de Jiménez, perquè no s'havia fet.

Es tracten de mesures indicades a instàncies de la família, l'acusació particular en el cas. A més, també el titular ha demanat que es faci una inspecció d'aquesta mostra masculina i es compari amb el que hi havia als genitals de la víctima. Quant a l'examinació de l'ungla de Jubany s'ha descobert material genètic d'una persona diferent a ella, que també s'ha requerit fer la comparativa. 

D'altra banda, ha reclamat que la policia espanyola, encarregada de la investigació, busqui articles, assajos i llibres o “qualsevol altre text” fet per Jiménez "en la data més propera a 2001". Amb la finalitat que pugui corroborar que l'escrit dels anònims que va rebre Helena Jubany abans de morir eren seus, després que el mateix jutge establís la "substancial" vinculació.

En aquest sentit, s'instarà el Consell Comarcal del Berguedà que aporti alguna documentació, com ara el contracte laboral per corroborar-ho, ja que va estar treballant en aquest organisme supramunicipal en l'època de l'assassinat de Jubany.

Nou perit lingüístic
A més, el magistrat ha demanat un perit lingüístic, del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya, per tal que faci un informe pericial. Seria un nou expert en la matèria que tractarà els textos que va rebre, juntament amb l'orxata i el suc de taronja -on es van trobar grans dosis de benzodiazepina-, la víctima.