El Parlament diu al TC que la nova legislació contra el 25% no exclou el castellà com a llengua vehicular

Els serveis jurídics de la cambra asseguren que el nou marc legal s'adapta a la Constitució i l'Estatut, i demanen a l'alt tribunal que no l'anul·li

Foto de família després de l'aprovació de l'acord sobre el català a l'escola
Foto de família després de l'aprovació de l'acord sobre el català a l'escola | ACN
02 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:42h
El marc normatiu de la Generalitat per esquivar el 25% de castellà a l'escola ja és al Tribunal Constitucional (TC), que s'haurà de pronunciar en les pròximes setmanes. Aquest dimecres, el Parlament ha presentat al·legacions a l'alt tribunal per demanar que desestimi els recursos d'inconstitucionalitat i avali la nova legislació, que ha aconseguit frenar, per ara, la sentència que imposa el 25% de castellà en totes les aules catalanes. El Parlament al·lega que la nova llei i el decret respecta el marc constitucional i l'Estatut -de fet, comptem amb l'aval per unanimitat del Consell de Garanties Estatutàries- i que "no exclouen el castellà com a llengua d'ensenyament" o vehicular.

L'escrit, de 74 pàgines i signat pel lletrat Antoni Bayona, nega que la normativa sigui inconstitucional pel fet que no faci referència al castellà com a llengua "vehicular". Recorda, en aquest sentit, la jurisprudència del TC, que estableix que es pot fixar la llengua catalana com a llengua d'ús normal, vehicular i d'aprenentatge, sense que això s'entengui com a una exclusió del castellà com a llengua vehicula en tant que llengua oficial a Catalunya. "Mai s'ha considerat inconstitucional que la llei no contingui una declaració expressa del castellà com a llengua vehicular si es pot interpretar que la llei no pretén excloure aquesta condició", diuen els serveis jurídics del Parlament.

Així, les al·legacions donen per fet que en la nova llei i en el decret, es fixa el castellà com a llengua d'ensenyament o docent, "és a dir, llengua vehicular", cosa que contradiu l'argument dels contraris a la normativa, que asseguren que tota la legislació, avalada per ERC, Junts, PSC i comuns, està feta per excloure el castellà de l'ensenyament a Catalunya.

A l'escrit es defensa que totes dues normes s'han aprovat "d'acord amb les competències que té la Generalitat en matèria de llengua pròpia i d'educació" i afirma que "el model de conjunció lingüístic reconeix la llengua catalana com a centre de gravetat i llengua normalment utilitzada com a vehicular i d'ensenyament al sistema educatiu de Catalunya". Precisament remarca que el TC ha avalat aquest model.

Òmnium no és part de la causa
El TSJC ha tornat a rebutjar que Òmnium Cultural es personi en la causa del 25% de castellà a les aules. El tribunal ja s’havia pronunciat en aquest sentit, però Òmnium havia presentat un recurs que ara ha quedat descartat. El tribunal considera que l’objecte del plet, el règim lingüístic del servei públic educatiu, és molt específic i “no es pot apreciar l’interès col·lectiu” que al·lega Òmnium.

A més, argumenta que els objectius de l’entitat “no estan directament vinculats” a l’execució de la sentència del 25%, sinó que són “activitats i fins genèrics relacionats amb el foment i defensa de la llengua i cultura catalanes”. En aquesta nova resolució hi ha un vot particular discrepant d’un magistrat al qual se n’ha adherit un altre.