La Moncloa desacredita Feijóo: «Ja no m'atreveixo a dir que és líder del PP»

La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, considera que l'actual dirigent popular "no té paraula" després de trencar el pacte de renovació de la cúpula judicial

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez.
La ministra portaveu, Isabel Rodríguez. | EP
NacióDigital
31 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:40h
Les relacions entre el govern espanyol i la seva oposició cada dia són més tenses. Mostra d'això és l'afirmació que ha fet aquest dilluns la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "Ja no m'atreveixo a dir a Feijóo líder del PP”, ha expressat, contundentment. El PSOE ha elevat, així, el to contra el PP: desacreditant el seu màxim dirigent, sobre el qual han denunciat que es limita a "obeir els més ultres" del partit i amb el qual no es pot "ni jugar al parxís".

Aquesta, de moment, és l'última de les picabaralles entre ambdues formacions, que han tornat a viure un moment àlgid després de laruptura unilateral de les negociacions per reformar el Consell General del Poder Judicial(CGPJ), una situació que ja s'allarga des de fa quatre anys i que ha provocat la dimissió del fins ara president, Carlos Lesmes, substituït interinament a mitjans d'octubre per Rafael Mozo. Per tot això, a parer de la portaveu de l'executiu estatal, el PP és un partit en “rebel·lia institucional”, “inhabilitat” i el seu líder “no té paraula” i ha de “demanar permís” per “complir amb la Constitució”. 

Rodríguez, però, no ha volgut precisar quins passos donarà a continuació el govern presidit per Pedro Sánchez, tot i que els periodistes presents en la compareixença li ho han preguntat fins a quatre vegades. Així doncs, a hores d'ara es desconeix si l'executiu es planteja reprendre la reforma del sistema d'elecció de vocals de la cúpula judicial -quelcom que permetria elegir-los per majoria absoluta en segona votació en comptes dels tres cinquens actuals-, tal com li ha reclamat darrerament Podem, el seu soci de legislatura, o bé si cobrirà les dues vacants del Tribunal Constitucional (TC) que li corresponen. Amb tot, la ministra portaveu s'ha limitat a dir que davant la irresponsabilitat del PP, ells sí que “compliran la Constitució”.

A banda d'això, Rodríguez també s'ha referit a les declaracions de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont d'aquest cap de setmana, en les quals ha assegurat que "enviats del PSOE" l'han visitat a Waterloo per oferir-li un "bon tracte" judicial si compareix al Tribunal Suprem (TS). La portaveu del govern espanyol ha afirmat que Puigdemont ha de tornar a l'Estat per "complir amb la justícia, ja que està acusat d'un delicte de sedició". A més a més, també ha aprofitat per tornar a carregar contra el PP acusant-lo d'utilitzar l'expresident com a "argument d'autoritat" per tractar de justificar el bloqueig en les negociacions sobre el CGPJ. En aquest sentit, Rodríguez ha considerat que és "inadmissible que aquells que no van ser capaços de mantenir o que van posar en risc l'ordre constitucional per una i una altra part, ara hagin de recórrer l'un a l'altre com a argument d'autoritat".

La ministra s'ha referit a Puigdemont com "aquest senyor que fuig del país" i ha asseverat, perquè "no quedi cap dubte" que és "clara i rotunda" la posició de l'executiu de Sánchez: "Ha de venir a Espanya per rendir comptes". Així doncs, sobre la reforma  del delicte de sedició, Rodríguez ha recalcat, diverses vegades, que no hi ha cap novetat i que el Govern no ha canviat la seva postura. Amb aquestes declaracions, ha fet referència al compromís que va fer Pedro Sánchez a l'inici de la legislatura d'estudiar la modificació del tipus penal. Alhora, però, ha recalcat que es requereix una majoria que en aquests moments, segons han observat, no existeix.