El PP exigeix que Sánchez es comprometi «per escrit» a no reformar la sedició si vol pactar el CGPJ

Els populars asseguren que el president espanyol havia pactat a la reunió amb Feijóo a la Moncloa que no tocaria aquest delicte

Sánchez hauria traslladat a Feijóo que no reformaria la sedició, segons el PP.
Sánchez hauria traslladat a Feijóo que no reformaria la sedició, segons el PP. | ACN
NacióDigital
31 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:53h
El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha afirmat que els populars estan disposats a reprendre la negociació per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si el govern espanyol es compromet "per escrit" a no reformar el delicte de sedició. En roda de premsa aquest dilluns, Bendodo ha defensat que el PP té "voluntat d'acord", però que sense aquest "compromís clar" del president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, de no modificar aquest tipus penal no pot haver-hi negociació. "No es pot mentir tota l'estona a tothom i això és el que ha fet Sánchez", ha afirmat.

Bendodo ha acusat l'executiu espanyol d'haver "enganyat" el PP perquè, segons ha explicat, en les converses per renovar el CGPJ el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va assegurar que la reforma de la sedició "no estava sobre la taula". "L'acord el trenca el PSOE", ha remarcat, quan la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, diu al Congrés que el compromís de reformar la sedició és "ferm".

En una línia similar s'ha expressat el vicesecretari d'institucional del PP, Esteban González Pons, qui ha afirmat en una entrevista a Onda Cero que Sánchez i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, van pactar a la reunió que van celebrar a Moncloa el 10 d'octubre no tocar el delicte de sedició i que no hi hauria magistrats "afinis ERC" al Tribunal Constitucional (TC). "D'això es va tractar a la primera reunió que van tenir Sánchez i Feijóo a Moncloa, a la qual assistim també Bolaños i jo. I es va pactar que no es tocaria el tema de la sedició", ha manifestat el dirigent del PP, que ha estat el negociador per part dels populars.

A més, ha indicat que es va acordar en l'última reunió, en un "clima de bona sintonia", que el president del govern espanyol comunicaria al líder del PP "qui serien els seus candidats per al TC" per tal que el primer partit de l'oposició "pogués comprovar que no entrava cap afí a ERC". Així, Pons ha apuntat que el Govern els va oferir dues dates perquè la negociació no estava tancada. "Una de les grans novetats que contindria aquesta negociació era que no es negociaria ni la presidència del CGPJ ni del TC, serien els magistrats i els vocals els que triessin", ha apuntat.

Segons ha recalcat, Félix Bolaños els havia traslladat tant "per paraula com per escrit" que allò relatiu a la reforma penal "no era notícia" sinó "periodisme d'autor", però després Sánchez ha confirmat "el contrari" a Feijóó. Pons ha assegurat que la major part del temps l'han passat redactant una proposició de llei orgànica de reforma de la del poder judicial i de l'Estatut Fiscal que s'havia de tramitar "al mateix temps" que s'examinava els candidats al CGPJ i les noves condicions per accedir-hi "que s'establien en aquesta proposició de llei i ja se'ls exigia als candidats que es posaran sobre la taula".

Pel que fa a la carta difosa per Carles Puigdemont a les xarxes socials, Bendodo ha afirmat que demostra que Sánchez utilitza la reforma de la sedició en la negociació dels pressupostos. El número tres del PP ha reclamat explicacions "al més aviat possible" al president espanyol sobre "el pacte secret" que hauria ofert a Puigdemont. "És la peça que falta en aquest trencaclosques", ha dit, que ha assegurat que Sánchez "amb aquesta estratègia està buscant l'amnistia total" per als líders independentistes i vol posar la "catifa vermella" als exiliats.

En aquest sentit, el PP ha registrat al Congrés una sol·licitud de compareixença de Sánchez perquè doni explicacions "sobre els acords proposats al fugat Carles Puigdemont per sortejar la seva situació judicial" i aclareixi els contactes als quals fa referència l'expresident. Els populars també demanen que compareguin Bolaños i la ministre de Justícia, Pilar Llop. El primer, per si "ha donat instruccions per dur a terme mesures legals tendents a la impunitat d'aquells que estan condemnats o estan en situació de fugats de l'acció de la justícia". I Llop, per "si ha donat instruccions al seu departament per elaborar un avantprojecte de modificació del Codi Penal per reformar el delicte de sedició".