Puigdemont revela que enviats del PSOE li han ofert un «bon tracte» judicial si compareix al Suprem

L'expresident de la Generalitat retreu a ERC i als socialistes que parlin en privat de la seva situació personal: "No els ho he demanat ni autoritzat"

Puigdemont, en un congrés de Junts.
Puigdemont, en un congrés de Junts. | Junts
30 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:55h
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha revelat, amb motiu dels cinc anys que fa que és a l'exili, que, durant aquest temps,enviats del PSOE l'han visitat diverses vegades per generar-li "expectatives d'un bon tracte" a través d'una reforma del codi penal i d'un indult. Però amb una condició: comparèixer al Tribunal Suprem (TS). "Segur que Pedro Sánchez sap de què parlo", ha escrit Puigdemont en un text difós al seu perfil de Twitter.

L'eurodiputat de Junts ha dit que no entén quin és el benefici de la reforma del delicte de la sedició per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. I encara entén menys, ha expressat, que se l'inclogui a ell com una de les persones que en sortiria més beneficiades. "Mai he buscat cap solució personal ni he esperat per a mi els beneficis d'altres", ha etzibat. "No ho penso demanar de genolls", ha continuat l'expresident, que ha opinat que pot entendre quins beneficis tindria per a l'Estat que ell es presentés al Suprem, però que no els veu per enlloc per al procés independentista. En aquest sentit, ha criticat que malgrat la seva petició pública i privada, li consta que en les converses entre ERC i els socialistes tracten com resoldre la seva situació. "Si no ho he demanat, per què hi insisteixen?"
 
En la carta difosa a les xarxes socials, Puigdemont ha reflexionat sobre l'exili, que ha descrit com "l'expressió extrema de la repressió", i ha opinat que tot i que acceptar el tracte del govern espanyol suposaria un "alleujament" per a la seva vida personal, també representaria una renúncia política que no està disposat a acceptar. A més a més, ha denunciat que en aquests cinc anys que fa que és a Brussel·les ha patit "assetjament familiar, amenaces molt greus, seguiments i espionatges, amb la participació de gairebé tots els partits de l'Estat i la immensa majoria dels mitjans". 

Amb tot, ha considerat que surt reforçat del temps viscut, per les circumstàncies, fora de Catalunya i més convençut que mai. Ha estat, segons ell, una etapa "incerta, arriscada i  enormement complexa" en la qual es va proposar "continuar el camí decidit pel poble, en un terreny de joc no tan desfavorable com era el de l'Estat". Així i tot, l'expresident s'ha congratulat de l'aconseguit: "No m'he quedat ni callat, ni inactiu ni reclòs", ha proclamat Puigdemont que, novament, ha recordat que encara que hi hagi tàctiques diferents i determinades per les circumstàncies, el "sentit" de l'estratègia del moviment independentista "és el mateix".

Tot el que ha passat durant l'exili referma, a parer seu, la "necessitat" de continuar en la mateixa línia. "Si l'Estat la manté, nosaltres no tenim cap justificació política per no fer-ho", ha reblat. "Per tot això tinc moltes més raons per continuar confrontant-me a un Estat que no busca solucionar el conflicte sinó liquidar-nos com a nació", ha conclòs l'expresident.