Halloween estigmatitza les patologies mentals o és positiu el terror? Això diuen els experts

Els especialistes subratllen que no s'ha de "demonitzar" aquesta època de l'any i criden a treballar plegats per superar els estereotips i abordar els problemes clínics

Les pel·lícules popularitzen la imatge de persones amb problemes de salut mental que es converteixen en assassines.
Les pel·lícules popularitzen la imatge de persones amb problemes de salut mental que es converteixen en assassines. | Adrià Costa Rifà
NacióDigital
29 d'octubre del 2022
Actualitzat el 10 d'octubre del 2023 a les 16:46h
Halloween és el moment oportú per recordar Freddy Krueger a Malson a Elm Street, a Michael Myers a la saga Halloween o a Jack Torrance a The Shining. Però fins a quin punt aquesta època de l'any estigmatitza les patologies mentals? 

Les pel·lícules americanes han popularitzat a través de la por i el terror la imatge de persones amb problemes de salut mental que es converteixen en assassines. "La representació de les pel·lícules sobre persones amb problemes de salut mental com a criminals o fins i tot assassines està molt allunyada de la realitat i implica un estigma", han assenyalat diversos experts a Europa Press.

La realitat és que, per exemple, els estudis de l'FBI revelen que la gran majoria d'assassins en massa no té un problema de salut mental diagnosticat. "La representació tergiversada d'hospitals inhòspits que ens mostra el cinema en massa ocasions, o amb la caracterització de professionals sanguinaris que es trasllada a les disfresses típiques d'aquestes festes, pot desincentivar la cerca d'ajuda professional en casos on és necessària. Però mai hem d'oblidar que la ficció és ficció", han afegit.



D'altra banda, és cert que el terror té la seva part positiva per a la salut mental. "No tot és blanc o negre. Un estudi recent, de 2021, va descobrir que els fans del terror i els 'curiosos mòrbids', els que se senten atrets per situacions de perill o mortals, eren més resistents psicològicament durant la pandèmia", han assenyalat els especialistes.

Els resultats d'aquest estudi han demostrat que l'exposició a ficcions aterridores permet a la seva audiència desenvolupar estratègies beneficioses a l'hora d'afrontar situacions del món real, incloent-hi escenaris de perill. Els autors de l'estudi també han considerat provat que l'afició a l'horror pot ser una via per "deslliurar-se de l'ansietat".

Amb tot, el grup d'experts han conclòs que "ni cal fomentar l'estigma, ni cal demonitzar Halloween i la cultura del terror. Hem de treballar tots junts per frenar els falsos estereotips i continuar avançant cap a la necessària normalització de l'abordatge dels problemes de salut mental. I, sobretot, tenir consciència que s'ha de recórrer a un especialista quan és necessari, especialment entre els més joves, que a vegades estan més exposats per la cultura de masses a una imatge distorsionada sobre la salut mental".

¡