Els comuns es desmarquen del PSC perquè Barcelona se sumi a l'acord per l'amnistia i l'autodeterminació

El ple extraordinari impulsat per Junts i ERC ha acabat seduint Barcelona en Comú, mentre que els socialistes han negat la major

La bancada de comuns i socialistes al ple de l'Ajuntament, aquest divendres
La bancada de comuns i socialistes al ple de l'Ajuntament, aquest divendres | ACN / Blanca Blay
28 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:53h
L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat per majoria sumar-se a l'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació amb els vots favorables d'ERC i Junts, però també de Barcelona en Comú. Des de fa deu dies, tothom quedava pendent al consistori de quina seria la postura de comuns i socialistes que marcaria el futur d'aquesta declaració. Finalment, el govern de coalició s'ha tornat a dividir: mentre que els d'Ada Colau s'han avingut a donar-hi suport -després d'introduir un matís per demanar més diàleg entre totes les parts polítiques-, els de Jaume Collboni s'han mantingut en les antípodes. La votació s'ha fet en un ple extraordinari forçat per les dues formacions independentistes presents al consistori.

El manifest que ha arribat al ple -que ja compta amb el suport de més de 300 entitats, entre les quals l'Ateneu Barcelonès o el Consell de la Joventut de Barcelona- ha anat acompanyat d'una part propositiva pròpia, acordada entre ERC, Junts i BComú. D'aquesta manera, al marge de defensar l'amnistia i l'autodeterminació "entesa com la necessitat d'un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l'exercici de la lliure determinació de la societat catalana", l'acord institucional ha sumat també una menció específica a "intensificar el diàleg entre institucions per tal d'impulsar una reforma del codi penal, per evitar la repressió d'idees polítiques". 

En la seva defensa de la postura, la tinent d'alcaldia socialista Laia Bonet, ha apuntat que es demana una llei d'amnistia i s'insisteix en el dret a l'autodeterminació "quan tothom sap que no és aplicable a Catalunya". En el mateix sentit, ha lamentat que s'intenti impulsar una amnistia quan això pertany a contextos polítics "a canvis de règim" i "aquí no ens trobem en aquesta situació". Per tot plegat, Bonet ha insistit a mantenir-se en la necessitat de "treballar en el sistema polític" vigent. 

Al seu torn, el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, de Barcelona en Comú, ha fet equilibris per fer costat a les reivindicacions i el record per les persones represaliades per motius polítics, com exposa el manifest de l'entitat que promou l'acord per l'amnistia i l'autodeterminació, mentre ha fet referència als grups independentistes perquè mostrin el mateix compromís en els casos en què els agreujats són activistes del 15-M o pel dret a l'habitatge. En aquest sentit, Serra ha fet menció explícita del procés judicial que afronten una quinzena de veïns de Sants que van participar en una protesta a una entitat bancària per aturar un desnonament i reclamar un lloguer social.

Igualment, el representant dels comuns ha assegurat que aquest acord hagués rebut més suports arreu de Catalunya si hagués inclòs el matís que la seva formació política ha afegit en la votació que ha arribat a l'ajuntament barceloní: la proposta d'augmentar el diàleg contra la repressió política, de manera més àmplia. En aquest sentit, ha enviat un missatge als socialistes perquè el PSOE s'avingui a reformar el delicte de sedició a l'Estat i no cedeixi davant la pressió del PP o la proximitat d'eleccions municipals.
Arxivat a