L'exalcalde de la CUP a Sabadell també se suma al Govern d'Aragonès com a assessor de Territori

Maties Serracant treballarà al costat de Juli Fernández, amb qui es va partir l'alcaldia de la ciutat en el mandat 2015-2019

L'exalcalde de Sabadell Maties Serracant.
L'exalcalde de Sabadell Maties Serracant. | Crida per Sabadell
Albert Hernàndez / Carme Rocamora
28 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:34h
Maties Serracant, exalcalde de la coalició Crida per Sabadell (CUP i Entesa per Sabadell), serà assessor de la conselleria de Territori de Juli Fernández en la nova etapa del Govern de Pere Aragonès en solitari, segons ha avançat TV3 i ha confirmat NacióDigital. Serracant, que és geògraf de professió, encara no ha estat nomenat formalment, però ja fa dies que ha tancat amb Fernández aquesta incorporació: ambdós es coneixen de Sabadell i fins i tot es van partir l'alcaldia en l'etapa del 2015-2019. Aquesta és la segona incorporació a hores d'ara de membres de l'òrbita de la CUP al sottogoverno d'Aragonès, i és que aquest mateix divendres NacióDigital ha avançat que l'exdiputada anticapitalista Mireia Boya serà directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del departament d'Acció Climàtica de Teresa Jordà.

La incorporació de Serracant serà com a càrrec eventual per fer assessor del departament, tot i que encara no ha transcendit en quin lloc perquè el departament s'està reestructurant des de la nova etapa en solitari, han explicat fonts governamentals a NacióDigital. Així, el seu nomenament no està previst fins d'aquí unes setmanes, quan la reestructuració del departament s'acabi d'enllestir i s'aprovi en Consell Executiu. Dimecres -no serà dimarts com és habitual per ser festiu- l'equip d'Aragonès es reunirà i està prevista l'aprovació de reestructuracions d'altres conselleries, però tot apunta que la del departament de Territori s'allargarà encara unes setmanes més. En aquesta conselleria s'han produit diversos canvis com la recuperació de les competències d'Habitatge, que fins ara estaven a Drets Socials.
 

Juli Fernández i Maties Serracant en una imatge d'arxiu. Foto: Albert Hernàndez



Amb la incorporació de Boya i Serracant, Aragonès, incideix en el missatge que el seu Govern representi el 80% de la ciutadania i en la "revolució verda". Després que Junts decidís deixar l'executiu, el president va incorporar com a consellers independents a Carles Campuzano (Drets Socials), provinent de CDC i el PDECat; Quim Nadal (Universitats), ex del PSC; i Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria), exlíder de Podem a Catalunya. 

Socis a Sabadell i a la Generalitat
Serracant, exbatlle en la segona etapa de l'anterior mandat -2017 i 2019-, durant l'alcaldia de Fernàndez va ser tinent d'alcalde de Territori. Arriba a la Generalitat, després de més de dos anys allunyat de la política. El cupaire va deixar l'acta de regidor el mes de setembre de 2020 i tancava set anys en aquest món.  

Quan feia poc més d'un any que era tinent d'alcalde, va renunciar perquè li havien obert una investigació com a presumpte autor d'un delicte de tràfic d'influències, per la cessió de l'annex de Can Balsach a El Tallaret arran de la denúncia d'una treballadora municipal i el portaveu del PSC local d'aquell moment, Josep Ayuso. A finals de 2016 el mateix Fernàndezva restituir-lo de les seves competències i el gener de 2018 es va conèixer el sobreseïment de cas.

El juliol de 2017, Serracant va convertir-se en alcalde, complint amb l'acord de govern municipal de 2015. Entrava al despatx de la plaça Sant Roc amb l'organització del referèndum de l'1-O a la volta de la cantonada i això, de fet, el té pendent de judici de les quatre causes que li van obrir durant el mandat. Està acusat d'un delicte de desobediència greu i té el seu origen en la denúncia d'un particular, veí de Múrcia

Les seves visites als jutjats van ser una tònica, ja que, a més, la fiscalització al contracted'Smatsa, la concessionària encarregada de la neteja viària i recollida de residus, es va traduir en querelles de l'empresa. La suposada prevaricació va quedar arxivada. En les eleccions municipals de 2019 va repetir com a candidat, però la Crida per Sabadell va passar de quatre a tres representants al ple.